فیات در برابر رمزارزها
در این مطلب قصد داریم برای شما تفاوتهای اصلی اَرز فیات (Fiat Currency) و اَرزهای دیجیتال یا همان کریپتوکارنسی را توضیح دهیم. فیات و رمزاَرزها؛ کدام بهتر است؟
ارز فیات چیست؟
این اصطلاح برای تمام اَرزهایی مانند یورو، دلار آمریکا، ین ژاپن، و حتی ریال ایران به کار میرود. به زبان سادهتر، اَرزهای فیات به اَرزهایی گفته میشود که قابلیت تبدیل شدن دارند و تورم در آنها امکانپذیر است.
برعکس، در کریپتو، البته به استثنای دوجکوین و یکی-دو مورد دیگر، تورم بیمعنی است؛ زیرا تعداد محدودی از این رمزاَرزها وجود دارد. دولتها نمیتوانند مانند اَرزهای فیات، به رمزاَرزها اضافه کنند.
اما به اصل مطلب برگردیم…
تفاوتهای اساسی بین رمزاَرزها و اَرزهای فیات وجود دارد. اگر بخواهیم دقیقتر نگاه کنیم، به احتمال زیاد، رمزاَرزها آیندهی پولی ما را میسازند.
با گذشت زمان، پول کمکم ارزش خود را از دست میدهد. اما چرا؟ دلیل آن تورم است. و البته، کشورهایی هستند که بسته به نیاز خودشان، اقدام به چاپ هرچه بیشتر پول میکنند.
مشکل ارزهای فیات در برابر رمزاَرزها
مشکلی که اینجا وجود دارد این است که شما در واقع چیزی تولید نمیکنید، و یا کاری نمیکنید ولی پول چاپ میکنید. مثل این است که با یک کشتی دور دنیا را در حال گشتن باشید ولی چیزی تولید نکنید، یا کار خاصی انجام ندهید.
این کار ارزش پول را روز به روز کمتر و کمتر میکند.
ما این مورد را در فدرال رزرو دیدهایم. برای همین، اگر به ارزش ۳۰ یا ۴۰ سال پیش دلار نگاه کنید… با امروز قابل مقایسه نیست! در حالی که ارزهای فیات و بیتکوین را اگر با هم مقایسه کنیم… برای مثال بیتکوین را در نظر بگیرید. البته، مدت زمان کمی از ظهور این اَرز دیجیتال گذشته است، اما در ابتدا شما با بیتکوین میتوانستید سبد کوچکی از اقلام خوراکی را خریداری کنید، اما امروز حقیقتاً میتوانید یک خودروی مناسب، البته نه خیلی گران، را خریداری کنید.
در واقع نکتهی عالی رمزاَرز ها همینجاست! از آنجایی که عرضهی رمزاَرزها محدود است، مردم تمایل دارند بیشتر آنها را نگه دارند، یا اینکه از آنها بهعنوان اَبزاری برای تبادل استفاده کنند. همین کار باعث بالا رفتن ارزش رمزاَرزها میشود. شما نمیتوانید رمزاَرزها را برخلاف اَرزهای فیات، چاپ کنید!
این موضوع ضد تورم است! دیگر خبری از چاپ سرسامآور پول نیست! بیتکوین محدود است. فقط ۲۱ میلیون بیتکوین داریم.
اجازه بدهید این موضوع را کمی ریزتر ببینیم. اگر میلیونرها هر کدام بخشی از بیتکوین را به اشتراک بگذارند، آنگاه هر کس ۰٫۲۸ بیتکوین خواهد داشت.
تصور کنید حتی با وجود رمزاَرزهای دیگر، بیتکوین تا کجا پیش خواهد رفت. اینکه همهی مردم بیتکوین داشته باشند. موضوع فقط این نیست.
کافیست تصور کنید ضد تورم در برابر تورم چقدر میتواند همهچیز را تغییر دهد.
رمزارزها در برابر فیات
ابتدا با رمزاَرزها شروع میکنیم. رمزاَرزها واسطهی دیجیتال تبادل هستند. پس، بهجای اینکه دلار داشته باشیم یا از هر نوع اَرز فیات دیگری برای تبادل استفاده کنیم، میتوانیم از یک اَرز دیجیتال در هر جای دنیا استفاده کنیم. البته به این شرط که اَرزهای دیجیتال همهجا پذیرفته شده باشند.
پس دیگر نیازی نیست که هنگام مسافرت اقدام به تبدیل اَرز به اَرز کشور مقصد کنیم. علاوه بر این، کلیدهای خصوصی و کلیدهای عمومی را در اختیار داریم. این کلیدها تعیین میکنند که با استفاده از کلید عمومی (Public Keys) اقدام به دریافت یا ارسال اَرزهای دیجیتال کنیم. و اینکه تمام اطلاعات ما در کلید خصوصی نگهداری میشوند و در اختیار ما هستند و معمولاً این کلید را در جای بسیار امنی حفظ میکنیم.
البته در حفظ و نگهداری کلیدهای خصوصی باید بسیار دقت کنیم، زیرا این کلیدها در واقع راه دسترسی ما به سرمایهمان هستند.
تقریباً ۹۰ درصد یا شاید ۹۹ درصد اَرزهای دیجیتال محدود هستند. در واقع عرضۀ آنها محدود است و همین موضوع باعث کمیاب شدن آنها میشود. برای داشتن این اَرزهای دیجیتال باید اقدام به ماینینگ یا استخراج آنها کنید که کاری فوقالعاده است! اما چرا فوقالعاده؟
عرضهی محدود و استفادۀ مردم از اَرزهای دیجیتال به مرور زمان باعث میشود ارزش این اَرزها بالاتر و بالاتر برود. البته باز هم قصد نصیحت کردن نداریم، زیرا این اتفاق با این روند حتماً رخ خواهد داد. در واقع سیستم عرضه و تقاضا همینطور عمل میکند. هرچه تقاضا بیشتر باشد، ارزش بالاتر میرود.
فیات و رمزارزها
حقیقت این است که بیتکوین و سایر اَرزهای دیجیتال در برابر اَرزهای فیات، ارزش خود را از عرضه و تقاضا میگیرند، و نه از بازار. نکتهی جالب همینجاست.
ما رمزاَرزها را با کمک کامپیوترها درست کردیم. برای آنها قوانین خاصی وضع کردیم. الگوریتمها را ساختیم، سپس، با همهی داستانهای شبکه، این رمزاَرزها را غیرمتمرکز ساختیم، تا کامپیوترهای زیادی به ما تایید بدهند که: «بله، درسته، این تراکنش خوبه!».
پس بهجای اینکه دولتها تایید بدهند یا اینکه بانکها تراکنشها را تایید کنند، این کامپیوترها هستند که در شبکه با هم صحبت میکنند و تقاضای خرید و فروش را با هم در میان میگذارند و در نهایت تمام کامپیوترها تراکنش را تایید میکنند و بله! این تراکنش قابل انجام است!
اگر هم کسی بخواهد تقلب کند و در واقع بهجای فرستادن ۲ بیتکوین، برای مثال، ۱ بیتکوین بفرستد و یا هر قصد دیگری داشته باشد، این کامپیوترها جلوی او را میگیرند و این تراکنش قابل انجام نیست!
این یعنی شبکۀ غیرمتمرکز رمزاَرزها.
اما اَرزها فیات… در واقع این اَرزها فیزیکی هستند. شما میتوانید در دستان خودتان آنها را حس کنید. عرضۀ آنها نامحدود است و دولتها کنترل کامل بر این اَرزها دارند. این اَرزها متمرکز هستند.
نکتهی بسیار مهم
قانون و بانکها این اَرزها را کنترل میکنند. نکتهی منفی اینجاست که حتی اگر شما شهروند خوب و مطیعی باشید، اما ناخودآگاه درگیر ماجرایی شوید، دولت و بانکها میتوانند حسابهای شما را مسدود کنند. در حالی که هیچ اشتباهی نکردهاید. در واقع دولت به آدم اشتباه شلیک کرده است!
اما برعکس فیات، در رمزاَرزها این اتفاق نمیاُفتد. مگر اینکه ۵۱ درصد افراد به نادرست بودن تراکنش رای دهند تا لغو شود.
اما بانکها نمیتوانند رمزاَرزهای شما را مسدود کنند. خیلی از افراد این موضوع را میپسندند، زیرا مسدود شدن حساب بدون ارتکاب اشتباه واقعاً ناعادلانه است! اینکه نتوانیم به پول خودمان دسترسی داشته باشیم!
یکی از دلایل دیگری که بیتکوین نسبت به اَرزهای فیات برتری دارد این است که برای چاپ و در واقع تولید اَرزهای فیات باید هزینه پرداخت شود. چاپ پول هزینهبر است! انتقال پول هزینه دارد. در حالی که رمزاَرزها غیر از هزینههای استخراج، هیچ هزینهی دیگری ندارند.
مسئلهی بعدی این است که با رمزاَرزها میتوانید به سرتاسر دنیا سفر کنید و با بیتکوین پرداخت داشته باشید و دیگر درگیر پولهای ملی نیستید. این موضوع قطعاً به اقتصاد دنیا کمک میکند.
سرنوشت ارزهای فیات چه میشود؟
پاسخ کامل و قطعی نمیتوان داد. باید حداقل ۱۰ سال دیگر صبر کنیم تا سرنوشت اَرزهای فیات را ببینیم. در واقع مردم در کشورهایی مانند چین کمکم پول نقد را کنار گذاشتهاند و سراغ رمزاَرزها میروند. آینده همهچیز را مشخص میکند. به نظر شما در جنگ فیات و رمزاَرزها، در نهایت برنده کدام طرف است؟