آموزش بورس از جهات مختلفی مهم است و بدون دانش و آگاهی نمیتوانیم در بازار بورس موفق باشیم. هر بستری که با مسائل مالی سروکار دارد از حساسیت بالایی برخوردار است و به همین دلیل آموزشهای لازم را میطلبد؛ چرا که هیچ کس به چنین محیطی قدم نمیگذارد تا سرمایه خود را از دست بدهد.
پیشنهاد میکنیم برای درک بهتر این مقاله ابتدا مقاله اصطلاحات اولیه بورس را مطالعه فرمایید.
چطور میتوان با آموزش بورس به سود دهی رسید ؟
اگر بخواهیم بهترین روش نتیجه بخش و همچنین ساده را برای شما بازگو کنیم، بی درنگ سراغ آموزش اصولی و پیوسته بورس میروم. از آنجایی که تعداد آموزش ها زیاد و حجم مطالب این روزها بسیار زیاد است، تصمیم به ارائه آموزش کاربردی و ساده زیر گرفتیم.
عموم افراد تازه وارد به علت عدم آگاهی کافی، فرآیند آموزش بورس را سخت و غیرقابل فهم تلقی میکنند در صورتی که هنر و مهارت تیم مجموعه مهد سرمایه در این است که تمام آموزش های لازم را به سادگی هرچه تمام به شما ارائه دهد و با رعایت نکات اساسی در تمام آموزش ها بیشترین بهره وری برای شما حاصل شود.
فلذا از شما خواهشمندیم که به 2 نکته مهم اشاره شده توجه کنید:
اول اینکه در آموزش بورس دانشجو باید پله پله مراحل را یاد بگیرد و تمرین کند و پیش برود ، نکته دوم این است در نظر داشته باشد مطالب آموزشی ما اگرچه در اوج سادگی تهیه شده اند اما به دلیل کمی طولانی بودن احتمالا مخاطب خسته شود. اما نکته همینجاست!!! چه کسانی صبر دارند و به تلاش خود ادامه میدهند و چه کسانی منصرف میشوند.
بطور کلی کسب سود از بورس تنها و تنها از طریق آموزش پیوسته و کسب تجربه حاصل میگردد. در نهایت از شما دعوت میکنم تا اولین و مقدماتی ترین آموزش بورس مهد سرمایه را با دقت و حوصله مطالعه کنید.
چرا آموزش بورس اهمیت دارد؟
اگر بخواهیم از اهمیت آموزش بورس حرف بزنیم بهتر است بگوییم نسبت آموزش بورس به موفقیت نسبت اکسیژن به زنده ماندن است. آیا انسان میتواند بدون هوا زندگی کند؟ قطعا پاسخ منفی است.
شاید گمان کنید چنین مثالی مبالغهآمیز است. اما بروید و ببینید از میان افرادی که سالهای زیادی در بازارهای مالی فعالیت میکنند کدامشان بدون آموزش و تنها بر پایه بخت و اقبال اینهمه مدت در این بازار دوام آوردهاند؛ آنهم بازاری که همه میدانند پر از ریسک است و گاه نوسانگیریهای بیوقفه چه بلایی به سرش میآورد.
مزایای سرمایه گذاری در بورس چیست؟
- نبود حد سرمایه مجاز یا سرمایه اولیه اندک که از ۵۰۰ هزار تومان شروع شده تا عدد های بالاتر
- قابلیت نقد شوندگی بالا که در مقایسه با سایر بازارها مانند ملک در نقد شوندگی غیر قابل قیاس است
- بازدهی بالاتر از سایر بازارهای سرمایه گذاری، البته با در نظر گرفتن ریسک بهینه
- پتانسیل بالا در کسب سود نسبت به بازارهای موازی
- امنیت و شفافیت در سرمایه گذاری
اکنون که به صورت تیتروار با مزایای سرمایه گذاری در بورس آشنا شدید، باید برای این نکات مقدماتی آموزش بورس وقت و زمان لازم را بگذارید چون اگر غیر از این باشد، در مراحل بعدی و حرفه ای آموزش بورس با مشکل رو به رو میشوید و حکایت کارتان مشابه ضرب الثل زیر میشود:
” خشت اول گر نهد معمار کج، تا ثریا میرود دیوار کج “
خشت اول آموزش بورس : فرایند سرمایهگذاری در بورس
قبل از هر چیزی ابتدا باید با افتتاح حساب در کارگزاری و گرفتن کد معاملاتی به ادامه مسیر سرمایه گذاری در بورس پرداخت.
پیش از شروع توضیحات تکمیلی تحلیل بنیادی و تکنیکال شما باید نکاتی را پیرامون شناخت کارگزاران وظایف آن ها، معیارهای انتخاب کارگزاری، تعیین کد معاملاتی و هزینه انجام معاملات که همان کارمزد خرید و فروش میباشد ،بدانید.
کارگزار کیست و چه وظایفی دارد؟
اشخاص حقیقی یا حقوقی که نقش واسط بین خریدار و فروشنده را در بازار سرمایه دارند ،کارگزار می گویند.
کارگزاران طی تشریفات و آزمون های متعدد و خاصی انتخاب میشوند تا صلاحیت لازم را دارا باشند.
وظایف کارگزار چیست؟
انجام معامله
اجرای سفارش خرید برای خریداران و اجرای سفارش فروش برای فروشندگان به دو روش حضوری یا اصطلاحاً به صورت دستی و روش مرسوم تر آنلاین
اداره حساب سرمایه گذاری اشخاص
یکی از کارهایی است که کارگزاران انجام می دهند و برای افرادی مناسب است که حوصله معامله ندارند و پول خود را به دست کارگزاران داده و کارگزاران برای آنها و به جای آنها معامله میکنند و در نهایت یک مقداری را از سود طرف سرمایه گذار به عنوان کارمزد برداشت می کنند.
مشاوره و راهنمایی
عموماً تمام کارگزاران حداقل یک تحلیلگر در بین افراد خود استخدام می کنند و شما برای اطمینان از نحوه تحلیل خود می توانید یک راهنمایی و مشاوره کوتاه از این افراد بگیرید.
معرفی شرکت ها برای پذیرش در بورس
باید یک سری از معیارها را به دست بیاورند تا توسط سازمان بورس پذیرش بشوند ، کارگزاری ها در اینجا به کمک شما می آیند و معیار ها را برای شما تعریف می کنند و به شما کمک می کنند تا سهام تان را در بورس عرضه کنید.
معیارهای انتخاب کارگزاری
۱. قابلیت انجام سریع سفارش مشتری که نیازمند سیستم آنلاین سریع میباشد، مخصوصاً در عرضه اولیه ها
۲. داشتن اطلاعات مربوط و کافی که در صورت کار اشتباه از سمت ما به ما هشدار بدهند
۳. داشتن سیستم های داخلی مناسب و زیرساخت قوی، برای عدم سردرگمی نقدینگی که نقدینگی به خاطر گردش های مالی فراوان دچار مشکل نشود و سریع انجام بشود
کارمزد کارگزاری ها
کارمزد خرید= % 55/0
کارمزد فروش= % 1.05
مجموع کارمزد خرید و فروش= % 1.6
در معاملات خرید کارمزد برای کارگزار و گسترش بورس می باشد که بیشتر آن برای کارگزار و قسمت کمی از آن برای گسترش بورس اما در معاملات فروش مقدار ثابتی که در معاملات خرید لحاظ شد در معاملات فروش هم تطبیق اثر داده می شود و مابقی آن برای گسترش بورس و اداره مالیات می باشد.
با توجه به موارد بالا جمعاً 1.6 درصد کارمزد پرداخت می کنیم ،
آیا این سوال درست است که بگوییم:
در یک معامله کامل رفت و برگشتی یا همان خرید و فروش برای 10 میلیون تومان باید مبلغ 160 هزار تومان را به عنوان کارمزد پرداخت کنیم؟؟؟
اما این کارمزد برای الان نیست و برای سال های قبل میباشد و برای سال های اخیر تقریباً سالیانه دستخوش تغییرات می شود و یک مدت تا قبل از مرداد 99 کارمزد خرید معادل 1.49 درصد و کارمزد فروش معادل 0.97 درصد بود که با کاهش اخیر کارمزد ها برای معاملات خرید با کاهش 20 درصدی برابر 1.20 درصد و برای معاملات فروش با کاهش 12 درصدی برابر 0.85 درصد میباشد.
*حداقل و حداکثر کارمزد هم در کارگزاری های مختلف متفاوت است.
تعیین کد معاملاتی برای مشتریان
کد معاملاتی مثل کد ملی می ماند که در کل کشور با این کد قابل پیگیری هستید و صرفاً برای شماست.
کد معاملاتی کلاً ۸ کاراکتر هست که سه کاراکتر آن حرف اول فامیلی و پنج عدد به صورت راندوم و طبق سیستمهای کارگزاری برای شما در نظر گرفته می شود.
نکته: اگر شما تصمیم به تغییر کارگزاری خود داشته باشید با همان کد معاملاتی قبلی می توانید به کارگزاری جدید رجوع کرده و شروع به معامله بکنید.
نحوه دریافت کد بورسی
پیش از شروع آموزش بورس باید بدانید که برای دریافت کد معاملاتی یا کد بورسی، نیازی به مراجعه حضوری یا پرداخت هزینه نیست، البته به صورت حضوری هم میتوان به دفاتر پیشخوان که در ادامه خواهیم گفت مراجعه کنید.
سه مرحله تا معامله در بازار سرمایه
- ثبت نام در سامانه سجام و گرفتن کد پیگیری ۱۰ رقمی (سایت https://www.sejam.ir/)
- احراز هویت به صورت غیرحضوری یا از طریق یکی از دفاتر پیشخوان منتخب دولت انجام میشود.
- یک شرکت کارگزاری را انتخاب کرده و در آن به صورت آنلاین یا حضوری ثبت نام کنید.
و در نهایت چند روز بعد از انجام این سه گام، میتوانید به عنوان یک سهامدار معتبر دست به معامله در بازار سرمایه بزنید.
خشت دوم آموزش بورس : چگونه در بازار بورس سرمایه گذاری کنیم؟
قبل از توصیف هر گونه اصولی ابتدا باید به نکات زیر توجه کرد؛ در بحث سرمایه گذاری باید یک سری اصول را یاد بگیرید و همیشه به اصول پایبند باشید سرمایه گذاری در بورس فقط بحث علم نیست فائق آمدن بر جوّ موجود است.
ما باید به تحلیل خودمان پایبند باشیم و اصول را رعایت کنیم که آنها به شرح زیر می باشند:
اولین اصل سرمایه گذاری در بورس: سرمایه گذاری با سرمایه مازاد
- سرمایه مازاد یعنی عدم احتیاج به سرمایه در کوتاه مدت و میان مدت
- به دلیل آنکه درصورت ضرر خللی در زندگی ما ایجاد نشود.
- وام یا قرض نباشد
*علت اصلی اینکه اکثر اساتید به این موضوع اشاره دارند به دلیل عدم فشار بر روی معامله گر و عدم برخورد احساسی نسبت به معاملات خود و همچنین عدم تاثیر استرس می باشد تا منجربه برهم زدن زندگی و آرامش افراد نشود.
دومین اصل سرمایه گذاری در بورس: سبد سهام یا پورتفوی
سبد سهام بستری است که شما انواع دارایی های خود را در آن قرار میدهید.
معامله گر باید بداند چگونه تشکیل سبد دهد و اصول آن را یاد بگیرد که بتواند در صنعت های متفاوت سبدهایی را تشکیل دهد و بتواند بهترین سهم از هر صنعت را بخرد و برای هر صنعت نهایتاً ۲۵ درصد سرمایه اولیه خود را به آن اختصاص دهد.
سرمایه گذار خوب سرمایه گذاری است که تمرکزش را روی ۴ یا ۵ صنعت متمرکز کند و توجه به این نکته حائز اهمیت است که همه سرمایه تان را در بازار سهام قرار ندهد و سعی کند به طور کلی مدیریت سرمایه را همواره رعایت کند، با توجه به مثال معروف سبد و تخم مرغ ها…
انواع سهام در بازار بورس
نکته مهم در انتخاب صنایع توجه به پیشرو بودن آنها در بازار آینده می باشد.
سهام در بازار بورس برای طی مسیر آینده به ۲ مدل سهام تقسیم میشود:
- سهام دلاری
- سهم های ریالی
در نتیجه سهام شرکتها باید رصد شوند و پس از بررسی شرکتها، درک کرد که کدامین سهام با توجه به نوسانات ارز تحت تاثیر قرار گرفته و کدام سهام تحت تاثیر دلار نبوده که اصولاً به آنها سهام ریالی گفته میشود.
تفاوت بین سهام ریالی و دلاری را تشخیص داد؟
ساده ترین راه برای این امر بررسی محصولات شرکت مورد نظر می باشد که هر کدام از آنهایی که محصولات خود را صادر می کنند طبیعتاً درآمد دلاری دارند و با افزایش نرخ دلار شاهد رشد قیمت سهام این شرکت ها هستیم.
سومین اصل سرمایه گذاری در بورس؛ دیدگاه بلند مدت هست
تا الان کمتر دیده شده است فردی سهمی را بخرد و مدت زیادی نزد خود نگه دارد و نهایتا ضرر کند، پس می شود اینگونه فهمید که هرچه دیدگاه افراد در خرید سهام بلند مدت باشد، حتی در بدترین حالات بازار مشمول ضرر نمی شوند و کسب سود می کنند، اما نکته قابل توجه این است که هر چقدر دید افراد بلند مدت تر باشد، ضریب ریسک معاملاتشان کمتر میشود.
پیشنهاد مجموعه مهد سرمایه به افرادی که ریسک پذیری کمتری دارند، داشتن دیدگاه بلند مدت است و بجای معامله گری یا ترید، سهامداری است.
چهارمین اصل سرمایه گذاری در بورس؛ اصل عدم قطعیت است
این بازار و کلاً بازارهای بورس و سهام معروف هستن به بازارهای شیشهای یا تالار شیشهای ، علت این اسم گذاری چیست؟
چون ممکن است با یک تلنگر فرو بریزد… با یک خبر، یک رخداد و یا چیزهای دیگر که بر بازار تاثیر گذاراست.
خب با توجه به این اسم و اصل میشود فهمید که آینده بازار اصلا مشخص نیست و این بازار کاملاً پنجاه – پنجاه می باشد و همیشه این را به خاطر داشته باشید که یگانه عنصر ثابت جهان تغییراست یعنی ما همیشه تغییر را داریم و این جمله بسیار در بازارهای مالی علی الخصوص سهام قابل درک است.
پنجمین اصل سرمایه گذاری در بورس؛ روش های تحلیل بورس
تحلیل فاندامنتال یا بنیادی در بورس
تحلیل بنیادی یا تحلیل فاندامنتال یکی از مباحث مهم آموزش بورس است که سرمایهگذاران با فراگیری و استفاده از آن میتوانند داده های مالی شرکت ها را بررسی کنند و ارزش واقعی آن ها را محاسبه کنند و با مقایسه قیمت فعلی سهام آنان و ارزش واقعی آنها، نسبت به خرید یا فروششان تصمیم بگیرند.
تفاوت مهم تحلیل تکنیکال و تحلیل فاندامنتال در این است که تحلیلگران تکنیکال صرفا بر مبنای تاریخچه قیمت یک نماد اقدام به خرید یا فروش می کنند اما تحلیلگران بنیادی براساس داده های مالی منتشرشده شرکت ها متمرکز هستند.
بهتر است بخوانید : آموزش خرید و فروش سهام در بورس
تحلیل تکنیکال در بورس
تحلیل تکنیکال روشی برای بررسی و پیش بینی قیمت آینده سهم با کمک نمودارها و اطلاعاتی مثل قیمت، حجم معاملات، تاریخ و زمان گذشته آن است.
تحلیل تکنیکال بر سه فرض اساسی استوار است
- همه چیز در قیمت لحاظ شده است
- قیمتها بر اساس روندها حرکت میکنند
- تاریخ تکرار میشود
هدف تحلیلگر تکنیکال، تجزیه و تحلیل نمودارهای سهم با استفاده از ابزارها و روشهای مختلف و پیشبینی رفتار آینده قیمتی سهم است.
این روش های تحلیلی بستگی به نوع تحلیل شما در بازار دارد که شما چطور معامله می کنید، آیا معاملات شما کوتاه مدت است یا بلند مدت به عبارتی اگر شما کوتاه مدت کارمی کنید زیاد در قید و بند فاندامنتال نباشید و بیشتر تکنیکالی بررسی کنید و درعین حال اگر دید بلند مدت دارید باید بیشتر روی بحث فاندامنتال شرکت ها تمرکز کنید.
اگر بخواهیم الگویی را برای تحلیل های خود انتخاب کنیم ،
بهتر است برای کوتاه مدت ۸۰ درصد از تحلیل تکنیکال استفاده کرده و ۲۰ درصد از فاندامنتال کمک بگیریم، برای میان مدت ۶۰ درصد از تکنیکال استفاده کنیم و ۴۰ درصد از فاندامنتال.
اما برای بلند مدت بهتر است بین ۲۰ تا ۳۰ درصد از تحلیل تکنیکال استفاده کنیم و ۷۰ تا ۸۰ درصد از تحلیل فاندامنتال.
تحلیل بُعد روانشناسی بازار
نکته حائز اهمیت توجه به بحث روانشناسی بازار است که باید در تمامی موارد بالا رعایت شود. درحالی که توجه به بعد روانشناسی و مدیریت سرمایه درکنار تحلیل درست، میتواند معاملهگر را به سود منطقی برساند. معامله کردن بر اساس غرایز و احساسات میتواند تاثیر منفی داشته باشد.
احساساتی که ممکن است افراد در هنگام معامله داشته باشند عبارتند از: ترس، طمع، خشم، نا امیدی، هیجان و ریسکپذیری.
خشت سوم در آموزش بورس؛ روند کلی سرمایه گذاری و انتخاب سهم
انتخاب بهترین سهم از هر گروه
- قبل از هر چیزی استفاده از ابزار تکنیکال و فاندامنتال در کنار هم و با توجه به استراتژی زمانی خود در نهایت سهم های خوب را انتخاب کرده و در سبدمان قرار می دهیم البته با توجه به یکسری از معیارها که در معاملات سهام خیلی تاثیر دارند.
- برای انتخاب سهم های سبدمان باید صنایع پیشرو را انتخاب کنیم.
- انتخاب صنایع پیشرو باتوجه به فاکتورهای اقتصادی و چشمانداز اقتصاد آینده کشور باشد که رشد دلار بیشتر خواهد بود یا ریال.
به عنوان مثال: توجه به بازدهی و ریسک در مقایسه با سایر فرصت های سرمایه گذاری،
یعنی شما سهمی که انتخاب کردید را با بقیه سهام مقایسه کنید، اگر ریسکشان مساوی بود، کدام بازدهی بیشتری دارند؟ و از آن طرف در صورت داشتن بازدهی برابر، کدام ریسک کمتری دارد ؟
و در نهایت عاقلانه ترین انتخابتان را انجام دهید.
خشت چهارم در آموزش بورس؛ نکات ابتدایی قابل توجه در خرید و فروش سهام
به واسطه این بخش شما می توانید با داشتن دانش کافی، سهام مورد نظر خود را شناسایی کنید و اقدام به خرید و فروش و همچنین دریافت سود خود نیز نمایید.
پیشنهاد میشود مقاله ما در زمینه آموزش خرید و فروش سهام در بورس را مطالعه فرمایید
قابلیت نقدشوندگی سهام
یعنی امکان فروش سریع سهم هایی که به طور روزانه معامله می شوند یا به دفعات مکرر معامله میشوند نسبت به سهم هایی که با تعداد محدود و کم معامله میشوند، قابلیت نقدشوندگی بالاتری دارند.
سوال=> از کجا موارد بالا را تشخیص دهیم؟
اول طبق فهرست ۵۰ شرکت فعال بورس که خود سازمان بورس هر سه ماه یکبار منتشر می کند.
دوم بر اساس سهام شناور که نباید پایین باشد.
نکته: بر چه اساسی سازمان بورس این ۵۰ شرکت را به عنوان ۵۰ شرکت فعال معرفی می کند؟
بر اساس سه معیار زیر:
- میزان داد و ستد سهام در تالار معاملات
- تناوب داد و ستد سهام در تالار معاملات
- معیار تاثیرگذاری شرکت در بازار
تعداد سهام در دست عموم
یعنی تعداد سهامی که در دست مردم قرار دارد و هر چقدر تعداد سهم هایی که در دست افراد حقیقی هست بیشتر باشد حجم و سرعت گردش معاملات بیشتر میشود، همچنین قیمت مناسب و معقول تری دارد پس در نتیجه سهام شناور همان تعداد سهام در دست عموم می باشد.
حال اگر برعکس این حالت رخ دهد و تعداد سهام در دست عموم یک شرکت کم باشد یا به عبارتی میزان سهام شناور آن شرکت پایین باشد باعث رکود بیشتر و یا رفتار قیمتی یک طرفه میشود که یا سهم نزولی پیش می رود یا صعودی.
سهام شناورچیست؟
به طور کلی سهام شناور نشان دهنده تعداد برگه سهام نسبت به کل سهام شرکت که در سه ماه گذشته جابجا شده است.
نکته: اگر تعداد سهام که روی تابلو در بالای سهام شناور آمده را به درصد سهام شناور حساب کنیم متوجه می شویم چه تعداد سهام از کل سهام شرکت در سه ماه گذشته جابجا شده .
و از همه مهمتر اگر سهام شناور از یک درصدی بالاتر باشد سهم نمی تواند روند صعودی خود را ادامه دهد و ما شاهد حرکات شارپ نخواهیم بود
و بالعکس اگر سهام شناور از یک درصدی کمتر باشد، ما به مشکل حجم مبنا برخورد میکنیم که ممکن است قفل در صف خرید و یا قفل در صف فروش بشود.
اما در نهایت عدد مناسب و ایده آل برای سهام شناور عددیست بین ۲۳ تا ۳۴ درصد که این مقدار معقول و مناسب به تجربه توسط اساتید به دست آمده است.
چه زمانی نماد ها سهام شناور پایینی دارند؟
عمدتاً نماد هایی که کم بیننده تر هستند دارای سهام شناور کمتری هستند و خرید و فروش کمتری هم در آنها اتفاق میافتد و اکثراً توسط بازیگران سهم کنترل میشوند و یا به صورت رانتی رشد یا نزول دارند.
در این گونه سهم ها باید توجه زیادی به پدر خوانده ها یا همان حقوقی های آن سهم داشت زیرا هنگام ایجاد صف خرید اگر فروش انبوه از سمت حقوقی باشد و صف خرید را به هم بزند یعنی حقوقی اجازه رشد به سهم را نمی دهد و اصولاً پدرخوانده های خوبی نیستند و شما باید پدرخوانده های خوبی برای سهام شرکت های کوچکی که شناوری کمی دارند انتخاب کنید.
مزیت بالا بودن سهام شناور در چیست؟
نکته آخر در خصوص سهام شناور این است که اگر سهام شناور یک سهم بالا باشد احتمال سفته بازی در آن سهم کمتر می باشد ، همانند سهام فولاد مبارکه که با تعداد سهام میلیاردی و با میزان شناوری بالا به هیچ عنوان نمیتواند مورد سفتهبازی قرار بگیرد.
ترکیب سهامداران
افرادی که سهامدار بالای یک درصد شرکت هستند میتوانند در اعضای هیئت مدیره قرار بگیرند.
در کل باید بدانیم سهام شرکتی که قصد خرید آن را داریم چه سهامدارانی دارد و سیاست های شرکت را چه افرادی مشخص می کنند که بسیار حائز اهمیت است.
چطور می توانیم به سهامداران شرکت پی ببریم؟
در سایت tsetmc.ir در صفحه هر سهم در زبانه بالا قسمت سهامداران لیستی از افراد بالای یک درصد قرار دارد که این افراد به دو دسته تقسیم می شوند دسته اول سهامداران حقوقی و دسته دوم سهامداران حقیقی که من و شما هستیم را شامل می شود .
بهترین حالت این است که نصف سهامداران حقیقی و نصف دیگر حقوقی باشند.
حتماً به یاد داشته باشید که سهامداران حقوقی دید بلند مدت دارند و برای اهداف بلندمدت شان برنامه ریزی می کنند و در آن طرف سهامداران حقیقی دید کوتاه مدت دارند و ممکن است یک دفعه سهم را خالی کنند و شاهد منفی شدیدی باشیم.
در کل حتماً سهامداران حقوقی هر شرکت بررسی شود که آیا در مواقع لزوم از سهم حمایت می کنند یا نه؟
و بالعکس آیا دخالت در جلوگیری (با عرضه بی رویه) از رشد سهم دارند یا نه؟
سودآوری شرکت ها یا Eps چیست؟
این قسمت مربوط به علم فاندامنتال یا همان مبحث بنیادی شرکت ها می باشد؛
- قیمت هر سهم بستگی به سودآوری آن شرکت دارد.
- و سود هر سهم بستگی به میزان Eps تعیین شده توسط شرکت دارد.
* پس Eps هر سهم با توجه به تقسیم مجموع سود خالص شرکت بر تعداد سهام منتشره شرکت به دست می آید. اصطلاحا به آن سود پیشبینی شده میگویند و بر اساس سیستم TTM بدست میاید.
با توجه به سود هر سهم و مقایسه آن با قیمت فعلی، که آیا این دو باهم متناسب هستند یا نه؟ میتواند معیار مهمی برای تشخیش حباب در سهم مورد نظر باشد.
* نسبتی که نشان میدهد قیمت یک سهم نسبت به سودآوریش جذاب است یا نه؟! نسبت p/e میباشد.
نسبت p/e حاصل تقسیم قیمت فعلی سهم بر Eps آن سهم میباشد.
پس در نتیجه اگر قیمت تابلو را تقسیم بر Eps بکنیم به یک عدد می رسیم که واحد خاصی ندارد و می شود همان p/e .
در شرایط معمولی بازار p/e بین ۵ تا ۶ می باشد که اگر بیشتر از ۶ باشد نشان میدهد قیمت سهم با توجه به سود آوری سالانه شرکت مقدار بالایی است و شاید حباب باشد.
البته همیشه p/e بالا نشان دهنده حباب نیست و برای تشخیص درست باید p/e کل گروه نگاه کرد.
عموماً خرید سهم هایی که p/e پایین تری دارند ریسک کمتری برای سرمایه گذاری دارند.
نکته: eps سهم را نگاه میکنیم و بعد p/e گروه را تشخیص می دهیم و در نهایت p/e × eps میکنیم که حاصل میشود قیمت واقعی سهم ، حال اگر قیمت سهام پایین تر از قیمت واقعی بود، شروع میکنیم به برنامهریزی برای خرید ولی اگر بالاتر از قیمت واقعی بود نمیشود روی آن سهم ریسک کرد.
ثبات نسبی سودآوری
یعنی اگر شرکت امسال Eps برابر با ۱۲۰ دارد، سال بعد رشد کند و نسبت به سالهای قبلش رشد داشته باشد، نه اینکه بجای رشد و رسیدن Eps به عددی بالاتر از ۱۲۰، بیاید و Eps خود را ۵۰ اعلام کند!!!
ما میتوانیم Eps سالهای قبل شرکت را مشاهده کنیم. بسته به حساسیت سرمایه گذاری از ۴سال تا ۱۰ سال مورد بررسی قرار گیرد… تا ثبات و روند رشد شرکت برای ما آشکار شود.
بطور کلی سعی کنیم سهامی را انتخاب کنیم که اگر پارسال Eps برابر با ۱۰ داشته، امسال Eps را ۲۰ یا ۳۰ اعلام کند. و البته دقت شود که گول اعداد غیر واقعی Eps را نخورید.
مثلا Eps سال قبل برابر با ۲۰ بوده و امسال Eps را معادل ۱۰۰ یا ۲۰۰ اعلام میکنند!!! این اعداد حاصل رشد عملیاتی شرکت نیستند و حاصل سود غیر عملیاتی هستند که میتوان به فروش زمین، ملک و … اشاره کرد و دراینجا ارزشی برای ما ندارند.
با توجه به تجربه اساتید این علم، مشترکا در خصوص Eps بر این باورند که سود یک شرکت باید یک پنجم قیمت آن سهم باشد.
نسبت سود تقسیمی هر سهم یا Dps چیست؟
شرکت سالانه سودهای هر سهم را با توجه به تشخیص و نظر هیئت مدیره بین سهامداران تقسیم میکند.
امکان دارد شرکتی کل سود را بین سهامداران تقسیم کند یا شرکتی هم فقط ۱۰ درصد از سود را بین سهامداران تقسیم کند، که به این سود تقسیمی Dps میگویند که Dps به معنی سود نقدی یا سود تحقق یافته میباشد و مابقی سود به عنوان سود انباشته برای شرکت ذخیره میشود.
در کل به سودی که بصورت نقدی در مجمع به سهامداران داده میشود Dps میگویند. مثلا به ازای هر سهم ۵۰ ریال به هر سهم تعلق میگیرد که برای آگاهی از نحوه برداشت آن باید به سایت کدال مراجعه شود.
نسبت Dps چه کمکی به ما میکند؟
اگر Eps شرکت برابر با ۱۲۰ باشد، هرچقدر Dps به آن نزدیکتر باشد نشان میدهد شرکت مشکلی از بابت وجوه نقد ندارد و نکته اینجاست که Dps میتواند برای این شرکت بین ۱ تا ۱۲۰ باشد که با توجه به نظر هییت مدیره در مجمع تصمیم گرفته میشود. هر چه Dps به Eps نزدیکتر باشد بیانگر شرایط خوب داخلی شرکت است.
نحوه محاسبه درصد سود انباشته چگونه است؟
اگر سودخالص هر سهم که در صورت مالی سالیانه قرار دارد را با سود تحقق یافته مقایسه کنیم، باید Dps را در ۱۰۰ ضرب کنیم و حاصل را بر سود خالص تقسیم کنیم تا میزان درصدی که بین سهامداران تقسیم شده را متوجه بشویم و مابقی هرچقدر شد، میشود درصد سود انباشته شرکت.
ارزش ویژه هر سهم
یک نسبتی است که هرچقدر بالاتر باشد بهتر است و نشان دهنده ارزشمندی سهم میباشد.
فرمول ارزش ویژه هر سهم: 👇
نکته: در زبانه ترازنامه سایت tsetmc.ir میتوان اطلاعات صورت کسر فوق را بدست آورد.
خشت پنجم در آموزش بورس؛ آشنایی با صفحه هر سهم در سایت بورس اوراق بهادار تهران
- پنجره اطلاعات اجمالی معاملات روز
- پنجره سفارشات خرید و فروش
- پنجره نمودار سهم
- پنجره گروه
- پنجره اطلاعیه ها
- پنجره سابقه معاملات
پنجره اطلاعات اجمالی معاملات
- قیمت لحظه ای خریدار و فروشنده بازار
- اطلاعات سهم مانند تعداد معاملات،حجم معاملات
- بازه روز،قیمت مجاز و بازه هفته و سال
- تعداد سهام،حجم مبنا،سهام شناور و…
- حجم خرید و فروش حقیقی
- تعداد سهام خرید و فروش حقیقی و حقوقی
پنجره سفارشات
- اولویت بندی سفارشات اول با قیمت است
- و در مرحله بعدی با زمان درج معامله میباشد
- تعریف صف خرید و فروش
- توضیح؛ تعداد، حجم، قیمت
نمودار سهم
زیاد به این نمودار توجه نکنید، چون هم زیاد اشتباه داره و هم ابزاری نداره که بشه تحلیل روش انجام داد
پنجره گروه
شناختن همگروهی ها و بررسی و مقایسه عوامل تاثیر پذیر از همگروهی ها
پنجره اطلاعیه ها
اطلاعیه های منتشره از سوی شرکت که بصورت خلاصه و مفید در این پنجره قرار دارد و اگه طالب جزئیات بیشتر هستید باید به سایت کدال مراجعه کنید
پنجره سابقه معاملات
در یک نگاه و بطور خلاصه به ما میگوید که در روز های گذشته وضعیت سهم چطور بوده؟
خشت ششم در آموزش بورس؛ آشنایی با سایت کدال codal.ir
مرجع و منبع ارسال و انتشار گزارشات مختلف شرکت ها میباشد که سهامداران حقیقی و حقوقی برای اطلاع از اوضاع بنیادی شرکت ها باید به این سایت مراجعه کنند.
نکته: منبع رسمی ما برای تمامی تغییرات و تحولات شرکت ها فقط و فقط سایت کدال میباشد.
کدال در واقع مخفف عبارت انگلیسی Comprehensive Database of All Listed Companies بوده که به معنای سامانه یا پایگاه اطلاعات جامع شرکتهای پذیرفته شده (فهرست شده در بورس) است.
این سامانه در واقع یک سامانه الکترونیکی است که با اقتباس از سامانههای اطلاعرسانی بورس های دیگر جهان راهاندازی شده است.
خشت هفتم در آموزش بورس؛ انواع گزارشات و مجامع شرکت ها
- گزارشات صورت های مالی
- گزارشات شفافسازی شرکت ها
- گزارشات مربوط به انواع مجامع
1. گزارشات صورت های مالی
شرکت ها باید وضعیت سودآوری خودشان را طی چند مرحله در سال ارائه و بیان کنند.
گزارشات مالی شرکت ها در درجه اول بستگی به زمان سال مالی شرکت ها دارد که اکثرا ملاکشان با تحویل سال جدید یکی است. مثلا شروع سال مالی آنها برابر فروردین ماه و پایان سال مالی معادل اسفند ماه است.
صورت های مالی ۶دسته هستند که ۴ دسته اول را ۴دسته اساسی میگویند:
- ترازنامه
- صورتحساب سود و زیان
- صورتحساب سود انباشته
- صورت گردش وجوه مالی نقد
- صورت مالی میاندوره ای
- صورت سرمایه
نکات مهم پیرامون صورت های مالی
شرکت ها باید یک ماه قبل از شروع سال مالی، گزارش اولیه خود را ارائه بدهند و طبق آن پیشبینی سود یک سال آینده را بیان کنند.
بر اساس یکسری پیشبینی ها و فرضیات این گزارش ها را ارائه میدهند. مثلا پیشبینی فروش،تولید، خرید محصولات اولیه و… که در نهایت اعلام میکنند EPS شرکت برای سال آینده چقدر خواهد بود.(به این گزارش میگویند: گزارش اولیه پیشبینی سهام)
بعد از گذشت ۳ ماه ، شرکت باید گزارش ۳ ماهه خود را ارائه بدهد و بگوید در۳ماه گذشته یا ۳ماه اولیه سال چه نوع فعالیت هایی داشته است، مثلا خرید، فروش،صادرات،واردات و… که در نهایت توانسته بعنوان مثال اگر EPS انتهای سال قرار بر ارائه ۱۰۰ تومان باشد، شرکت توانسته بعد از ۳ماه به EPS معادل ۲۵تومن رسیده و این میزان سودسازی انجام شده است.
تعدیل مثبت چیست؟
نکته مهم: اگر یکسری از فرضیات تغییر بکند و شرکت اعلام کند که پیشبینی اولیه تغییر کرده و مثلا اگر قرار بود در سال پیش رو ۱۰۰ تومان سودسازی کند اما الان میتواند ۱۲۰ تومان سودسازی کند، خب به این اتفاق میگویند “تعدیل” و شرکت در مثال فوق، ۲۰درصد تعدیل مثبت داشته است.
نکته: اگه تعدیل بیشتر از مثبت یا منفی ۲۰ درصد باشد، وضعیت سهم (ممنوع-متوقف) میشود و دیگر معامله ای انجام نمیگیرد. تا بعد از بررسی اون شرکت توسط سازمان بورس.
که در آخر ناظر بازار وضعیت رو در صورت صلاحدید تبدیل به (مجاز-محفوظ) میکند و قیمت جدید سهم با توجه به مچینگ، افرادی که در صف عرضه و تقاضا هستند مشخص میکنند. و در مچینگ ها محدودیت دامنه نوسان وجود ندارد…
شرکت فرآیند گزارش دهی خود را برای ۶ ماه سال و ۹ ماه سال هم به همین شکل ارائه میدهد.
و در آخر بعد از ۱۲ ماه گزارش نهایی را اعلام میکند که به آن گزارش حسابرسی شده سال مالی میگویند.
گزارشات شفاف سازی شرکت ها
شرکت ها موظف اند در صورت تغییر غیرعادی و ناگهانی قیمت سهام های خود، گزارش شفاف سازی ارائه بدهند.
یعنی بصورت کامل واضح و شفاف تغییرات غیر عادی رخ داده در شرکت را بیان کند.
اگر تغییر یا تغییراتی بوده، اعلام کند که چه بوده و چه میشود؟ و اگر هم نبوده باید اعلام کند که این افزایش مثلا ۲ برابری قیمت سهم در یک ماه گذشته حباب میباشد.
و یا شرکت در صورت بروز هرگونه اتفاق غیرقابل پیشبینی بیاد سریعا اعلام کنه و اثرات اتفاق بر روی سهم رو بگه…
گزارشات مجامع
گزارشات مجامع با توجه به انواع مختلف مجمع ها متفاوت میباشد و در ادامه توضیح داده میشود.
به هر حال تمام گزارشات حاصل از تمام مجامع در سایت کدال از ابتدا تا زمان حال قابل پیگیری و بررسی میباشد
خشت هشتم در آموزش بورس؛ انواع مجامع شرکت ها
- مجمع عمومی عادی (سالیانه)
- مجمع عمومی عادی بطور فوق العاده(موسس)
- مجمع عمومی فوق العاده
مجمع سالیانه چیست؟
این مجمع مرسوم ترین مجمع میباشد که معمولا برای تقسیم سود برگزار میشود.
و اما سایر اهداف از برگزاری مجمع سالیانه بشرح زیر میباشد:
- انتخاب هیات مدیره
- انتخاب بازرسان شرکت
- تصویب ترازنامه
- تقسیم منافع
- تصویب یا رد پیشنهاداتی که از طرف هیات مدیره و یا بازرسان و سهامداران شرکت ارائه می شود.
- تعیین خط مشی شرکت و تصویب و یا اقدام به هر عملی که به صلاح شرکت باشد.
در مجمع سالیانه سود حاصله از یک سال فعالیت شرکت تقسیم میشود. مقداری از سود بصورت نقدی بین سهامداران تقسیم میشود و الباقی سود در حساب انباشته شرکت اندوخته و ذخیره میگردد که این تصمیمات توسط سهامداران حاضر در مجمع اتخاذ میگردد.
نکات مربوط به مجمع عمومی عادی سالیانه
- رسیدگی به صورتهای مالی شرکت، رسیدگی به گزارش مدیران و بازرسان شرکت،تقسیم سود و اندوخته بین صاحبان سهام تشکیل می شود.
- این مجمع سالی یک بار و در زمانی است که در اساسنامه پیش بینی شده است.
- هر شرکت یک اساسنامه دارد که در آن مشخص گردیده در چه زمانی مجمع برگزار میشود.
- اول اینکه مجمع با حضور حداقل بیشتر از ۵۰ درصد سهامداران به نسبت تعداد سهام، رسمیت پیدا می کند و تصمیمی معتبر واقع می شود که با نصف به اضافه ۱ رای از سهامداران حاضر در جلسه شکل بگیرد.
- مهلت قانونی برگزاری مجمع طبق قانون تجارت نهایتاً چهار ماه بعد از پایان سال مالی شرکت می باشد.
دعوت صاحبان سهام برای تشکیل مجمع از طرق زیر می باشد:
- نشر آگهی در روزنامه های کثیرالانتشار
- سایت رسمی سازمان بورس
- سایت شرکت
- فاصله بین نشر آگهی و تاریخ تشکیل مجمع حداقل ۱۰ روز و حداکثر ۴۰ روز است.
مجمع عمومی عادی بطور فوق العاده(موسس) چیست؟
این مجمع ممکن است هر موقع از سال برگزار شود و دلیل برگزاری این مجمع تصمیم گیری در مواردی همچون اصلاح اساسنامه می باشد.
این مجمع توسط دعوت رئیس هیئت مدیره بورس یا در غیاب او به دعوت نائب رئیس یا در صورت تقاضای کتبی یک سوم از اعضای سازمان و ظرف مدت ۱۴ روز پس از تسلیم این تقاضا به دعوت دبیرکل سازمان تشکیل شود.
آگهی تشکیل مجمع شامل موارد زیر است:
- تاریخ
- ساعت
- محل
- دستور جلسه
که دست کم سه روز تمام قبل از تاریخ تشکیل جلسه، توسط دبیر کل سازمان به اطلاع کارگزاران بورس میرسد.
نکته: به دلیل برگزاری این مجمع نماد متوقف می شود و شروع زمان توقف نماد یک روز قبل از برگزاری مجمع خواهد بود و وضعیت نماد از حالت (مجاز) به (ممنوع-متوقف) تبدیل می شود.
جمع بندی
و اما کلام آخر البته دوستانه و دلسوزانه، اگر قصد و نیت آموزش بورس را درسر دارید و به دنبال آموزش های اصولی و کاربردی هستید، از دوره های مختلف مجموعه مهدسرمایه حتما نهایت استفاده را ببرید، از آموزش بورس ایران تا آموزش های سایر بازارهای مالی داخلی و خارجی مثل فارکس و کریپتو که همگی توسط اساتید مجرب تدریس میشوند.
درنهایت لازم است بگوئیم که آموزش هیچگاه انتها و پایانی ندارد و همواره باید برای رشد و پیشرفت در این بازار جذاب، همیشه در حال یادگیری و آموزش بود.
سوالات متداول در خصوص آموزش بورس
- آیا بدون آموزش بورس میتوان به موفقیت رسید؟
شاید اگر این سوال را از بسیاری از افراد تازهوارد به بورس و بازارهای مالی بپرسید به شما بگویند که اصلا نیازی به آموزش بورس ندارید. اما حقیقت این است که کسب سودهای شانسی چندان دوام نخواهند داشت. همانگونه که سودهای بیپایه و اساس نصیب افراد میشود، قطعا روزی ضررهای ناگهانی نیز به سراغشان خواهد آمد.
نمیتوان بر پایه شانس و اما و اگر دست به معامله زد. در این میان برنده اصلی فردی است که میداند در هر شرایطی با تکیه بر دانش خود میتواند سودهای فراوانی کسب کند.
- آیا با شرکت در دورههای آموزش بورس حتما سود خواهم کرد؟
بازار بورس بازار استفاده از فرصتهای سرمایهگذاری است. نمیتوان گفت که افراد آموزشدیده همیشه سود میکنند. هیچیک از بازارهای مالی را نخواهید یافت که در آن همیشه سود تضمینشده وجود داشته باشد. سود و زیان دو کفه ترازو در این بازار هستند.
اما میتوان این حقیقت را با قاطعیت بیان کرد که افراد آموزشدیده در قیاس با افراد ناآگاه، حتی اگر در یک سهم سود هم نکنند، کمتر متضرر خواهند شد و قطعا ضررها را نیز از طریق سرمایهگذاری در دیگر سهام جبران خواهند کرد.
- وقتی میتوان از سیگنالهای دیگران استفاده کرد، چه نیازی به آموزش بورس داریم؟
توجه به دو نکته در این خصوص مهم است. نخست آنکه نمیتوان به سیگنالهای دیگران اعتماد کرد. چرا که ممکن است آنها دنبال منافع خود باشند و به همین دلیل سهمی را تبلیغ کنند.
دوم اینکه اگر با سیگنال دیگران وارد سهمی شدید و سهم برخلاف پیشبینیها روند نامناسبی داشت در آن صورت چه خواهید کرد؟
آیا بدون برخورداری از دانش بورسی و اطلاعات مورد نیاز میتوانید ضرر خود را کم کنید؟
آیا میدانید در چنین مواقعی چه راهکارهایی میتوان به کار بست؟
اگر به سراغ آموزش بورس بروید حتی هنگام بروز شرایط ریسکی نیز میدانید چه باید بکنید و بدون ترس به راه خود ادامه خواهید داد.
- برای موفقیت، در کنار آموزش بورس به چه موارد دیگری نیاز است؟
فاکتور مهم دیگری که میتوان در کنار آموزش بورس به آن توجه کرد تجربه است.
تجربه خریدنی نیست، بلکه شما این سرمایه ارزشمند را به مرور زمان کسب خواهید کرد. فراموش نکنید که پس از اینکه در دورههای آموزشی شرکت کردید، گمان نکنید دیگر نیازی به آموزش ندارید.
تا زمانیکه در بازار بورس فعال هستید، باید آموزشها را نیز دنبال کنید. مثلا اگر فردی ده سال پیش مفاهیم بورسی را آموخته باشد و دانش خود را به روز نکرده باشد، زمانی که صحبت از هوش مصنوعی در بورس میشود اصلا متوجه نخواهد شد که شما از چه حرف میزنید.
- برای آموزش بورس باید به سراغ چه منابعی رفت؟
اکنون منابع بسیاری در اینترنت موجود است. فایلهای صوتی، تصویری و متنی فراوانی را میتوانید در خصوص مفاهیم بازار بورس پیدا کنید. اما نکته مهم اینجاست که با این حجم از اطلاعات قطعا سردرگم خواهید شد.
در این میان به یک فرد خبره نیاز دارید تا شما را در مسیر آموزش بورس راهنمایی کند. مدرسان مهد سرمایه میتوانند بر اساس سطح معلومات شما، مفاهیم موردنیاز را به شکلی کاملا حرفهای و اصولی بیاموزند