افشای اطلاعات الف و ب در بورس چیست؟

افشای اطلاعات گروه الف چیست؟

فهرست مطالب

افشای اطلاعات با اهمیت در بورس، به دو دسته گروه الف وب تقسیم می شوند. این اطلاعات منجر می شوند تا نماد معاملاتی متوقف یا بازگشایی شود. البته اطلاعاتی که افشا می شوند، بسته به میزان اهمیتی که دارند، بر روی قیمت و ارزش سهام نماد معاملاتی نیز تاثیر گذار خواهند بود.

افشای اطلاعات با اهمیت گروه الف و ب در بورس چیست؟

با کمی توجه به اخبار بازار بورس، می توانید اصطلاح افشای اطلاعات را به وفور بشنوید. اطلاعاتی که به دو دسته الف و ب تقسیم می شوند، و هر یک به نوبه خود از اهمیت بالایی در این بازار برخوردار هستند. در صورتی که سهمی در بورس با این مسئله رو به رو شود، قوانین خاصی برای ان وضع خواهد شد.

منظور از گزارش افشای اطلاعات با اهمیت در بازار بورس چیست؟

تقریبا هر روز در بازار بورس شاهد اتفاقات مختلفی هستیم. همانطور که می دانیم، شرکت هایی که در بورس پذیرفته می شوند، وظیفه دارند تا اطلاعات لازم را در اختیار خریداران سهام قرار دهند. تا سرمایه گذاران با کسب اطلاعات لازم، تصمیم بگیرند که آیا خرید سهام شرکت مربوطه درست است یا خیر.

از این رو شرکت ها اطلاعات مهم خود را در سامانه کدال برای سرمایه گذاران منتشر می کنند، گزارشی که در این سامانه منتشر می شود، در اصل گزارش افشای اطلاعات با اهمیت شرکت های بورسی است. این اطلاعات بسته به میزان اهمیتی که دارند، به دو دسته الف و ب تقسیم می شوند.

شرکت ها موظف هستند اطلاعاتی در خصوص اعلام وقوع حوادث غیر مترقبه، برگزاری مزایده یا مناقصه، دریافت مجوز تغییر قیمت سهم بیش از ۱۰ درصد برای فروش محصولات یا خرید مواد اولیه، تغییر در میزان سرمایه شرکت، برنامه انتشار اوراق بدهی و … خود را منتشر کنند.

تمامی اطلاعاتی که یک نماد بورسی در سامانه منتشر می کند، تاثیر زیادی بر روی قیمت و ارزش سهام آن شرکت در بازار بورس دارد. از این رو گزارش افشای اطلاعات شرکت های بورسی، باید دقیق و با سرعت منتشر گردد. تا در دسترس سهامداران قرار گیرد.

از آنجایی که اطلاعات زیادی وجود دارد که لازم است در دسترس سهامداران قرار گیرد، این اطلاعات طبقه بندی می شوند. تا سهامداران بتوانند به راحتی به گزارش افشای اطلاعات شرکت های بورسی دسترسی داشته باشند. از این رو این اطلاعات از نظر اهمیت، به دو دسته الف و ب تقسیم می شوند.

افشای اطلاعات الف و ب در بورس چیست؟

مهمترین اطلاعات با اهمیت گروه الف چه هستند؟

طبق قانون سازمان بورس و اوراق بهادار تهران، شرکت هایی که در بازار بورس به ثبت رسیده اند، لازم است به افشای اطلاعات فوری خود اقدام نمایند. از جمله مهمترین اطلاعات شرکت هایی که در گروه الف جای می گیرند، باید به موارد زیر اشاره نماییم:

  • اعلام اعسار و ورشکستگی  شرکت
  • انتقال دارایی های اصلی شرکت
  • تعلیق یا توقف بخشی یا تمام فعالیت های شرکت در بورس
  • ادغام، اکتساب، تجزیه و ترکیب شرکت
  • شروع مجدد فعالیت های تعلیق شده یا متوقف شرکت
  • کشف منابع یا ذخایر قابل توجه
  • بهره برداری از پروژه های جدید و طرح ها
  • فسخ، انعقاد یا بروز هرگونه تغییرات اساسی در قرارداد های مهم شرکت
  • نتایج برگزاری مزایده یا مناقصه
  • نتایج شرکت در مناقصه ها و مزایده ها
  •  واگذاری سهام شرکت های دیگر
  • تغییر سهامداران عمده
  • تغییر در برآوردهای حسابداری شرکت
  • انتقال اوراق یا پذیرش سهام در بازار های بین المللی
  • و ….

زمانی که سهمی درگیر افشای اطلاعات از نوع گروه الف می شود، یعنی دامنه قیمت ان بدون محدودیت می گردد. طبق قانون، اصولا دو بار حراج در طی دو روز متوالی، با دامنه باز برگزار می شود. که البته این مسئله لازم است به تایید ناظر برسد.

تا اگر در روز دوم قیمت مورد تایید ناظر نبود، روند معامله سهام در بورس، با دامنه محدود ۵ درصدی ادامه یابد. در صورتی که ناظر حراج در روز دوم را تایید نکند، این مسئله بدون شک مربوط به حجم معاملات خواهد بود. در صورتی که افشای اطلاعات با اهمیت از نوع گروه الف باشد، دامنه قیمتی باز خواهد شد و در صورتی که این اطلاعات از نوع گروه ب باشند، دامنه قیمتی بسته می شود.

افشای اطلاعات الف و ب در بورس چیست؟

مهمترین اطلاعات با اهمیت گروه ب چه هستند؟

همانطور که برخی از اطلاعات افشا شده توسط شرکت ها در گروه الف قرار می گیرند، برخی نیز در اهمیت گروه ب هستند. این اطلاعات مهم را می توانیم چنین دسته بندی نماییم:

  • تغییر حسابرس
  • دعاوی مهم علیه شرکت
  • برگزاری مزایده یا مناقصه
  • مسدود کردن، آزاد کردن سهام، توثیق
  • شرکت در مزایده ها یا مناقصه ها
  • تصمیم هیئت مدیره جهت بازخرید سهم یا فروش آن
  • افشای اطلاعات معاملات موضوع ماده ۱۲۹ قانون اصلاحیه تجارت
  • فک رهن دارایی ها
  • پذیرش تعهدات جدید یا تمام شدن تعهدات قبل
  • تغییر سیاست تقسیم سود یا پرداخت سود
  • تغییر در ترکیب تولید یا فروش محصول
  • برنامه انتشار اوراق بدهی
  • تغییر وضعیت مشتریان یا عرضه کننده های عمده سهام شرکت
  • و …

در صورتی که شرکتی در بازار بورس، درگیر افشای اطلاعات با اهمیت گروه ب شوند، به دلیل نوسان ۵۰ درصدی، متوقف خواهند شد. که در این صورت دامنه نوسان بسته شده و در این حالت معامله انجام می شود. در این مرحله در واقع سهم با دامنه ۵۰ درصد حراج شده، سپس ممنوع می شود و مجددا با دامنه نوسان ۵۰ درصدی در حراج اولیه، گشوده خواهد شد.

افشای اطلاعات الف و ب در بورس چیست؟

قوانین بازگشایی نماد شرکت بعد از افشای اطلاعات با اهمیت در گروه الف و ب

پس از آن که اطلاعات مهم شرکت های بورسی افشا می شود، نماد معاملاتی متوقف می گردد. میزان توقف بازگشایی این نماد های معاملاتی، به عوامل خاصی بستگی دارد. از جمله مهمترین این عوامل باید به موارد زیر بپردازیم:

در صورتی که افشای اطلاعات از گروه الف باشد: نماد معاملاتی در روز بعد بدون محدودیت دامنه نوسان، بازگشایی خواهد کردید. با افشای این اطلاعات در گروه الف، ممکن است شاهد نوسان قیمت بالاتر از حد معمول ان سهم در روز معامله باشیم.

در صورتی که افشای اطلاعات از گروه ب باشد: در این حالت نماد معاملاتی متوقف خواهد شد، اما یا در همان روز، و یا حداکثر در روز معاملاتی بعد، با محدودیت دامنه نوسان بازگشایی خواهد گردید.

طبق دستورالعمل ماده ۱۲ مکرر معاملات در فرابورس، اگر اطلاعات با اهمیت نماد معاملاتی تا ۹۰ دقیقه قبل از پایان جلسه معاملاتی در بورس منتشر شود، نماد معاملاتی به مدت ۶۰ دقیقه به صورت خودکار متوقف خواهد گردید.

از سوی دیگر اگر افشای اطلاعات در ۹۰ دقیقه پایانی جلسه معاملاتی صورت پذیرد، نماد معاملاتی در بورس به صورت خودکار متوقف خواهد شد. تا در روز معاملاتی بعد مجددا بازگشایی شود. از این رو توجه به این اطلاعات توسط ناظر بازار بسیار مهم می باشد.

اطلاع‌ رسانی در خصوص زمان باز و بسته شدن سهام هنگام افشای اطلاعات الف و ب

به طور کلی هنگامی که در یک نماد افشای اطلاعات داشته باشیم این امر توسط ناظر به کلیه سهام‌داران اطلاق می‌شود. نه تنها این مورد، بلکه سایر اطلاعیه‌های مهم در خصوص سهام به صورت روزانه توسط ناظر منتشر می‌شود. البته جزئیات این اطلاعیه در پیغام ناظر وجود ندارد و از این طریق شما تنها می‌توانید از دلیل بسته شدن سهام مطلع شوید. در تصویر زیر پیغام مربوط به توقف نماد بموتو را  به علت افشای اطلاعات با اهمیت الف می‌بینید.

افشای اطلاعات

هم‌چنین پیغام بازگشایی سهم نیز از طریق ناظر منتشر خواهد شد. در تصویر زیر می‌توانید پیغام بازگشایی نماد چفیبر را مشاهده کنید که به دلیل افشای اطلاعات با اهمیت گروه ب بسته شده بود.

افشای اطلاعات

به این ترتیب مشاهده می‌کنید که توضیحات لازم در مورد بسته شدن و بازگشایی نماد در بخش پیام‌ها قابل دسترسی است. در مورد بازگشایی سهام، ناظر دقایقی زودتر اطلاعیه را منتشر می‌کند تا افراد آمادگی لازم را برای ثبت سفارش‌ها داشته باشند و بتوانند معاملات خود را انجام دهند.

بررسی مزایا و فواید افشای اطلاعات با اهمیت الف و ب

زمانی که شما سهام یک شرکت را خریداری می‌کنید، هر اتفاقی که درون شرکت بیفتد روی دارایی شما موثر خواهد بود. در واقع زمانی که شرکت‌ها اقدام به انتشار اطلاعات می‌کنند، سهام‌داران خود را از وقایع درون مجموعه آگاه می‌کنند و به این ترتیب شما می‌توانید با دیدی بازتر سهام‌داری کنید. به همین دلیل است که سهام‌داران باید با دقت فعالیت‌های مجموعه را رصد کنند و از اخبار و اطلاعیه‌هایی که صادر می‌شوند آگاه شوند.

افشای اطلاعات الف و ب به بهبود رابطه میان سهام‌داران و ناشران کمک می‌کند. به عقیده برخی از ناشران، سهام‌داران جزو دارایی‌های شرکت هستند. هرچه در یک شرکت اخبار خوب و سازنده فراوان باشد، افراد بیشتری به این سهم اعتماد می‌کنند. در نتیجه ورود پول به سهام مذکور بیشتر خواهد شد و این امر منجر به رشد شرکت می‌شود. نهایتا این سلسه‌ اتفاقات به هم‌پیوسته اثر خود را در سرمایه‌گذاری‌های بلندمدت نشان خواهد داد. درست به همین دلیل است که بر افشای به موقع اطلاعات بسیار تاکید شده است. چرا که این اطلاعات یکی از ارکان تصمیم‌گیری سهام‌داران به شمار می‌رود.

چند پرسش و پاسخ در خصوص افشای اطلاعات الف

در این بخش قصد داریم سوالات رایجی را که ممکن است برای شما هم پیش آمده باشد مطرح کنیم. در ذیل هر سوال، می‌توانید پاسخ آن را نیز در قالب چند جمله مطالعه نمایید.

اگر افشای اطلاعات الف دارای ابهام باشد چه اتفاقی می افتد؟

در صورت وقوع چنین اتفاقی، سازمان بورس نماد مذکور را تا حداکثر دو روز کاری متوقف می‌کند. این عمل همزمان با انتشار یک پیام که حاوی دلایل توقف نماد است انجام می‌شود. اگر در طی این مدت هیچ اصلاحیه‌ای از جانب ناشر صادر نشود، سازمان بورس این امر را به صورت عمومی به اطلاع سرمایه‌گذاران می‌رساند و در نهایت بازگشایی سهام را نیز اعلام خواهد کرد

آیا پس از افشای اطلاعات الف، سهم همیشه روند خوبی خواهد داشت؟

پاسخ این سوال منفی است. با این همه ذهنیت اکثر افراد این است که افشای اطلاعات الف همیشه موجب بهبود روند سهم خواهد شد. اما حقیقت آن است که برخی از سهم‌ها نیز وجود داشته‌اند که پس از افشای اطلاعات با اهمیت گروه الف وضعیت خوبی نداشته‌اند. در واقع با توجه به روند بازار گاهی ممکن است قیمت سهام در بازگشایی حتی بیش از ۲۰ درصد نیز ریزش کند. کارشناسان معتقدند چنین امری نشان از وجود بازیگر در سهام مذکور و یا دستکاری قیمتی دارد.افشای اطلاعات

نمونه‌ای از گزارش افشای اطلاعات الف نماد ذوب در سامانه کدال

تمامی اطلاعات مربوط به افشای اطلاعات الف در سامانه کدال قابل دسترسی است. به این منظور پس از ورود به سایت، سربرگ جستجوی اطلاعیه‌ها را انتخاب کنید و پس از انتخاب نام نماد، در قسمت گروه اطلاعیه گزینه مربوط به افشا اطلاعات با اهمیت و شفاف‌سازی را از منوی کشویی انتخاب کنید. در پایان با کلیک روی دکمه جستجو، می‌توانید اطلاعیه موردنظر را به همراه جزئیات مطالعه کنید.

در صورت خودداری شرکت‌ها از انتشار افشای اطلاعات الف چه اتفاقی خواهد افتاد؟‌

این امر یک تخلف آشکار محسوب می‌شود. این مسئله در بند دوم ماده ۴۹ قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران به صراحت ذکر شده است. «هر شخصی که به موجب این قانون مکلف به ارائه تمام یا قسمتی از اطلاعات، اسناد و یا مدارک مهم به “سازمان” و یا “بورس” مربوط بوده و از انجام آن خودداری کند به حبس تعزیری از یک ماه تا شش ماه یا به جزای نقدی معادل یک تا سه برابر سود به دست آمده یا زیان متحمل نشده یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.

منظور از حراج ناپیوسته در بازگشایی سهم پس از افشای اطلاعات الف چیست؟

دو نوع حراج در بازار بورس داریم. یکی حراج پیوسته و دیگری حراج ناپیوسته. حراج پیوسته به این معناست که به محض تطابق قیمت سفارش خرید با سفارش فروش، معامله در لحظه انجام خواهد شد. اما در حراج ناپیوسته (که به پیش‌گشایش نیز معروف است) معامله‌گران ابتدا سفارش‌های خود را در سامانه ثبت می‌کنند. در این بازه هیچ خرید و فروشی انجام نمی‌شود. پس از انجام توافق نهایی بر سر قیمت، معامله صورت خواهد گرفت.

دلیل عدم تایید بازگشایی سهم از سوی ناظر پس از افشای اطلاعات الف چیست؟

پیش‌تر گفتیم که عدم تایید بازگشایی پس از افشا، به حجم معاملات مربوط است. به دلیل نامحدود بودن دامنه نوسان، انتظار می‌رود حجم معاملات پس از بازگشایی به میزان قابل قبولی بالا باشد. اما حقیقت آن است که در بعضی مواقع دیده شده که تایید یا عدم تایید، فارغ از این مسائل انجام می‌شود و تشخیص آن تنها بر عهده‌ ناظر بازار است. متاسفانه قانون در این خصوص از شفافیت چندانی برخوردار نیست.

آیا ممکن است افشای اطلاعات الف به منظور کنترل حرکت سهام انجام شود؟

در ماه‌های اخیر بازار با ریزش و اصلاح مواجه بوده است. برخی از کارشناسان معتقدند افشای اطلاعات گروه الف در چنین شرایطی، با اهداف خاصی انجام می‌شود. هرچند این امر چندان مرسوم نیست ولی برخی بر این عقیده‌اند که بازگشایی بدون محدودیت دامنه نوسان در زمان اصلاح بازار موجب می‌شود سهم اصلاح خود را زودتر انجام دهد و در نتیجه در مدت زمان سریع‌تری به روند متعادل و دور از هیجان خود بازگردد.

مطالب مرتبط

برای مطالعه آخرین مقالات مهد سرمایه به صفحه مقالات مراجعه فرمایید.


اشتراک گذاری

با نظر سنجی به ما کمک کنید تا بهترین محتوا را برای شما آماده کنیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *