آدرس : تهران، خیابان پاسداران، روبروی نگارستان اول، کوچه اکرمی، پلاک ۱۲، بلوک غربی، شماره ۳۹
تلفن: 26703971-021 | 26703965-021
ایمیل : info@mahdesarmaye.com
کارشناس فروش: 09330720064
شاخص بورس از جمله مواردی است که میتواند راهنمای سرمایهگذاران و معاملهگران در بازار بورس باشد. هر یک از انواع شاخص بورس اطلاعاتی را در دل خود دارند که با بررسی و تحلیل آنها میتوان به میزان قابلقبولی از روند و وضعیت بازار مطلع شد. اطلاعات مربوط به شاخص بازار، از طریق پنل کارگزاری و همچنین سایت بورس اوراق بهادار تهران قابل دسترسی است.
شاخص بورس در حقیقت یک معیار است. معیاری که میتوان از آن اطلاعاتی مهم کسب کرد. این شاخص انواع مختلفی دارد که هر کدام بیانگر مطلبی هستند و محاسبهی آنها بر اساس فاکتورهایی خاص انجام میشود. بالا و پایین رفتن شاخص امری طبیعی است که در طول زمان و طی جلسات معاملاتی اتفاق میافتد.
نمی توان انتظار داشت که شاخص همیشه نزولی یا صعودی باشد. نوسان، ذات بازارهای مالی است. اما چه عواملی باعث افت یا رشد شاخص میشود؟ برای درک این مفاهیم، ابتدا باید مفهوم شاخص بورس را تعریف کنیم.
هنگامی که سرمایهگذاران قصد خرید سهام را دارند، به روند بازار توجه میکنند. اما چگونه میتوان روند بازار را تشخیص داد؟ شاخص بورس به طور نسبی نشاندهندهی روند بازار است. در محاسبهی شاخص، به وضعیت شرکتهای فعال در بورس توجه میشود. بنابراین بالا رفتن شاخص به طور کلی نشاندهندهی وضعیت خوب بازار و افت شاخص حاکی از روند نزولی بازار است.
اما نکتهی مهم اینجاست که نمیتوان تنها با نگاه کردن به یک عدد، به طور قطع در مورد روند بازار نظر داد. به همین دلیل بود که در بند قبلی گفتیم این عدد، تنها یک معیار نسبی است. از آنجا که شاخص بورس خود زیرمجموعههای دیگری را در بر میگیرد، بهتر است ابتدا با آنها آشنا شویم تا بتوانیم به نتیجهگیری منطقی و بهتری دست پیدا کنیم.
نکتهی دیگری نیز در این میان حائز اهمیت است. اگر شاخص بورس منفی باشد نمیتوان نتیجه گرفت که تمام نمادها زیانده هستند و یا اگر این شاخص عددی مثبت را نشان دهد به آن معنا نیست که تمام نمادها در قیمتهای مثبت معامله میشوند. با این تفاسیر حتی در بازاری با شاخص منفی هم میتوان سود کرد و ممکن است در بازاری با شاخص مثبت نیز متضرر شد.
انواع شاخص بورس عبارتاند از:
حال به طور خلاصه هر یک از این شاخصها را شرح میدهیم.
شرکتهایی که سرمایهی بیشتری دارند، اثر بیشتری بر این شاخص میگذارند. بر این اساس شرکتهای بزرگ به شرکتهای شاخصساز مشهورند و سهام آنها در افت یا رشد شاخص، بیش از سایر نمادها اثر میگذارد.
با انتخاب هر یک از انواع شاخص بورس در صفحهی اصلی سایت شرکت مدیریت فناوری بورس تهران، میتوانید نمادهای اثرگذار بر آن شاخص را به طور کامل مشاهده کنید.
شاخصهای بورس تنها به مواردی که در بالا ذکر شد ختم نمیشوند. علاوه بر شاخصهای فوقالذکر، شاخصهای دیگری نظیر شاخص ۵۰ شرکت فعال، شاخص ۳۰ شرکت بزرگ، شاخص صنعت و شاخص مالی نیز وجود دارند. در این میان شاخص فرابورس نیز از دیگر انواع شاخص به شمار میرود.
شاخص صنعت به طور کلی نمایانگر سطح عمومی قیمت در هر یک از صنایع خودرو، فلزات اساسی، ساختمان و … است. شاخص ۳۰ شرکت بزرگ نیز نشاندهندهی سطح عمومی قیمت ۳۰ شرکت بزرگ است. شاخص مالی نیز به شاخص شرکتهایی که در حوزهی سرمایهگذاری و امور مالی فعالیت دارند اشاره دارد.
هر یک از انواع شاخص بورس نشاندهندهی اطلاعاتی است که آگاهی از آن مفید است و میتواند برای سرمایهگذاران مفید باشد.
تاکنون از شاخص بورس و انواع آن سخن گفتیم؛ اما واقعا این اعداد چه کاربردی دارند؟ چرا توجه به شاخص اینچنین مهم است؟
از آنجا که شرکتهای فراوانی در بازار بورس حضور دارند، پیگیری و بررسی تکتک نمادهای بورسی کاری دشوار و غیرممکن است. از همین رو باید معیاری وجود داشته باشد تا بر اساس آن و از چند منظر مختلف روند و وضعیت بازار سرمایه را مشخص کرد.
شاخص بورس همان معیاری است که به آن نیاز دارید تا بتوانید عملکرد خود را بررسی کنید. مثلا زمانی که شاخص ۳۰ درصد رشد میکند باید ببینید آیا شما هم همگام با این میزان سود کسب کردهاید یا خیر؟
همچنین شاخص میتواند راهنمای شما در سرمایهگذاری باشد. با توجه به تغییرات شاخص در یک بازهی زمانی مشخص میتوان رفتار بازار را تا حدودی پیشبینی کرد و بر اساس آن دست به اقدام و عمل زد.
وضعیت بازار همواره صعودی یا نزولی نیست. اما برخی مواقع پیش میآید که برخی از نمادها در قیمتهایی بالاتر از ارزش ذاتیشان معامله میشوند. دلیل این امر میتواند اخبار و حواشی بازار یا به طور کلی جو روانی حاکم بر جامعه و یا حتی شایعات نیز باشد.
به همین ترتیب شاخص بورس نیز با رشد چشمگیری مواجه میشود. در این مواقع سرمایهگذاران حرفهای که میدانند این افزایش قیمت چندان مبنای حقیقی ندارد، اقدام به فروش سهام خود میکنند. به این ترتیب شاهد صف فروش خواهیم بود. در نهایت این موارد بر روی شاخص نیز تاثیر میگذارد که این امر را اصلاح شاخص مینامند.
در توضیح تفاوت میان اصلاح و ریزش باید گفت که اصلاح تا جایی اتفاق میافتد که قیمتها به نزدیکی قیمت ذاتی سهام برسند. اما در هنگام ریزش، ارزش سهام حتی از ارزش ذاتی آن نیز پایینتر میآید.