استحکام استراتژی معاملاتی

مفهوم استحکام استراتژی معاملاتی چیست؟

فهرست مطالب

استحکام استراتژی معاملاتی – یکی از مشکلاتی که معامله‌گران با آن مواجه می‌شوند، زیان‌ده شدن استراتژی‌هایی است که در زمان بک‌تست، سودده بوده‌اند. این مساله می‌تواند علاوه بر زیان‌هایی که به معامله‌گر تحمیل می‌کند، اعتماد او به استراتژی‌های معاملاتی و حتی امکان سودآوری در بازارهای مالی را نابود کند. از میان دلایل متعددی که می‌توانند باعث بروز چنین چرخشی در عملکرد استراتژی‌های معاملاتی شود، در این مقاله به مبحث کیفیت و استحکام استراتژی می‌پردازیم.

استحکام استراتژی چیست؟

قبل از ورود به بحث بازارهای مالی، اجازه دهید با مثالی ملموس‌تر وارد این بحث شویم. در نظر بگیرید دو خودرو پیش روی ما باشد: یکی پورشه ۹۱۱ و دیگری یک لندکروز. تردیدی نیست که در یک مسابقه سرعت در جاده‌ای صاف و آسفالته، لندکروز حرفی برای گفتن در مقابل پورشه ۹۱۱ ندارد. اما چه می‌شود اگر در مسیر، این دو خودرو با شرایطی غیر آن شرایط ایده‌آل مواجه شوند؟ اگر بخشی از مسیر خاکی باشد یا دچار ریزش کوه شده باشد، بازی کاملا برمی‌گردد و لندکروز دست بالا را خواهد داشت. در چنین حالتی، هر چند خودروی پورشه می‌تواند بخش‌هایی از مسیر را با سرعت بیشتری طی کند، اما این لندکروز است که در نهایت می‌تواند به مقصد برسد.

حال به بازارهای مالی برگردیم. در نظر بگیرید که ما استراتژی سودآوری را در یک بازار مالی بورس به دست آورده‌ایم که مثلا بر اساس تقاطع دو میانگین متحرک عمل می‌کند و آن را تست کرده‌ایم و نتایج تست نشان می‌دهد که اگر ما در ده سال گذشته بر اساس این استراتژی رفتار می‌کردیم و معاملات‌مان را بر این اساس می‌گرفتیم سالیانه ۳۰ درصد سودآوری برای ما به دست می‌آمد. فرض کنید دوره زمانی این دو میانگین متحرک ۴۵ و ۲۸۵ باشد.

در نظر بگیرید به هر دلیلی پس از این سال‌ها، شرایط رفتاری و منحنی عملکرد این استراتژی تا حدودی تغییر کند. این مسائل قاعدتاً به دلیل مسائل طولانی مدت بنیادی می‌تواند در بازارها به وجود آید.

حال فرض کنید برای سودآور ماندن استراتژی، دوره زمانی میانگین‌های متحرک ۵۳ و ۲۹۷ باید در نظر گرفته شود. ولی موضوع این است که ما دقیقا نمی‌توانیم متوجه شویم که چه زمانی در آینده، بازار به یک باره رفتار خود را تغییر خواهد داد.

در حقیقت زمانی متوجه این تغییر رفتار می‌شویم که این تغییر مدتی است که اتفاق افتاده است و ما وارد زیان قابل توجه شده‌ایم. در چنین حالتی عملا جز حذف استراتژی و یا دستکاری و تغییر آن به امید خروج آن از زیان در آینده کاری از دست ما بر نمی‌آید.

چنانچه استراتژی ما به تغییرات بازار و پارامترهای استراتژی حساس باشد، استفاده از آن در بازار واقعی با خطر بالایی همراه است. توانایی استقامت استراتژی در مقابل این تغییرات را، کیفیت یا استحکام استراتژی معاملاتی می‌گویید.

دوره کوچینگ مهد سرمایه - هوش مصنوعی

استراتژی مناسب برای معاملات

اجازه بدهید که این مطلب را با ذکر یک مثال توضیح بدهیم. در تصویر زیر، منطقه‌ای از اقیانوس اطلس در نقشه دیده می‌شود که جزیره بزرگی به نام ماداگاسکار در آن قرار دارد.

در نزدیکی این جزیره بزرگ می‌توانید مجموعه جزایر کومور را نیز مشاهده کنید که بسیار کوچک‌اند. فرض کنیم ارتفاع هر منطقه از نقشه را به عنوان میزان سود یک استراتژی معاملاتی فرض کنیم: هر چه منطقه‌ای مرتفع‌تر باشد، سود استراتژی بیشتر میشود و هر چه ارتفاع از سطح دریا کمتر باشد، سودآوری کمتر میشود بنابراین قرار گرفتن در آب نیز به معنای زیان تعبیر میشود.

استحکام استراتژی

حال در نظر بگیرید که یک استراتژی را روی نقطه A که در نقشه مشخص شده به دست آورده‌ایم. آن طور که در نقشه ارتفاعی منطقه دیده می‌شود بالاترین ارتفاع را در ماداگاسکار دارد و در نظر بگیرید مشابه همین استراتژی بر روی جزایر کومور و روی نقطه X هم قرار دارد که دارای همین ارتفاع است.

حال اگر فرض کنیم که پارامترهای استراتژی ما بر روی جزیره ماداگاسکار تغییر کند، امکان دارد در نقاط B یا C قرار گیرد. این نقاط همگی روی خشکی (سود) هستند و این استراتژی هنوز فاصله زیادی با آب (زیان) دارد.

در این صورت هر چند سود کمتری از استراتژی اولیه می‌دهد ولی در هر حال ما را در ضرر فرو نبرده‌است. (فراموش نکرده‌ایم که اصل اول در سرمایه‌گذاری و معامله‌گری، حفظ سرمایه است!)

حال فرض کنید شرایط پارامتریک استراتژی نقطه X که بر روی جزایر کومور قرار داشت تغییر کند. کوچکترین تغییر در شرایط بازار یا استراتژی، قطعاً ما را در آب فرو خواهد برد و به عبارت دیگر، استراتژی ما زیان‌ده خواهد شد.

ما به دنبال استراتژی‌های مستحکم هستیم. استراتژی مستحکم در این مثال، استراتژی‌ای است که بر روی جزیره‌ای مانند ماداگاسکار قرار گرفته باشد. به عبارت دیگر استراتژی ما باید بتواند محدوده تقریباً بزرگی از تغییر در پارامترهای خود را تحمل کند و با کوچکترین تغییری در شرایط بازار، ما را دچار زیان نکند.

در بخش ششم از مجموعه ویدئویی آموزش مبانی الگوتریدینگ پیشرفته، می‌توانید مباحث پیشرفته‌تری را در خصوص استحکام استراتژی معاملاتی بیابید:

مقاله پیشنهادی : معاملات الگوریتمی

جمع‌بندی

آنچه در این مقاله کوتاه تلاش شد مورد بحث قرار گیرد، مقدمه‌ای بود بر مفهوم استحکام استراتژی معاملاتی. گام بعدی پس از شناخت این مفهوم، بررسی میزان استحکام استراتژی معاملاتی است.

روش‌های متفاوتی برای این منظور می‌تواند مورد استفاده قرار بگیرد. یکی از این روش‌ها که تقریبا برای همگان قابل استفاده است را می‌توانید در مقاله استفاده از داده‌های خارج از نمونه در طراحی استراتژی معاملاتی ببینید.

اما برخی از روش‌های تشخیص استحکام استراتژی معاملاتی نیازمند زمان، توان پردازشی بالا و نرم‌افزارهای مخصوص همراه با دانش کافی برای استفاده و تحلیل نتایج تست هستند. روش‌های تست استحکام استراتژی‌ معاملاتی همراه با آموزش ابزارهای انجام این تست‌ها را می‌توانید در دوره‌های پیشرفته و حرفه‌ای مهد سرمایه فرا بگیرید.

اگر مایل هستید در خصوص دیگر دلایل زیان‌ده شدن استراتژی‌های سودده بدانید، مطالعه مقاله اهمیت مدلینگ دقیق در تست استراتژی معاملاتی را به شما پیشنهاد می‌کنیم.

مطالب مرتبط

بالاترین سطح آموزش الگوتریدینگ در بازارهای مالی را در دوره کوچینگ مهد سرمایه خواهید یافت. برای اطلاعات بیشتر به صفحه کوچینگ مراجعه نمایید.


اشتراک گذاری

با نظر سنجی به ما کمک کنید تا بهترین محتوا را برای شما آماده کنیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *