با افزایش روزافزون محبوبیت بازارهای مالی و سوددهی بالای سرمایهگذاری در این حوزه افراد زیادی در صدد ورود به این حوزه و سرمایهگذاری در آن هستند. برای ورود به این بازارها و فعالیت در آنها، آشنایی با برخی از اصطلاحات و ابزارهای مورد استفاده در این حوزه ضروری به نظر میرسد. آشنایی با زبان برنامهنویسی متا کیوال و پلتفرم متاتریدر یکی از ضروریات تبدیل شدن به یک معاملهگر بازارهای مالی مثل فارکس و… است.
پلتفرم متاتریدر
معامله گران و سرمایه گذاران بازارهای مالی جهت انجام معاملات خود نیاز به یک پلتفرم معاملاتی دارند. پلتفرم متاتریدر یکی از قدیمیترین و محبوب ترین پلتفرمهای معاملاتی است که به صورت فراگیر اکثر بروکرها از این پلتفرم استفاده میکنند.
متاتریدر نرم افزاری معاملاتی است که بیشتر بروکرها برای دسترسی مشتریان خود به بازارهای مالی و نیز انجام معاملات از این نرمافزار معاملاتی استفاده میکنند.
پلتفرم متا تریدر توسط شرکت MetaQuotes Software Corp توسعه یافته است و در حال حاضر دو نوع ورژن MetaTrader ۴ (MT4) و MetaTrader ۵ (MT5) توسط بروکرهای مختلف در دسترس کاربران قرار میگیرد. پلتفرم های MT4 و MT5 در گوشیهای هوشمند و دسکتاپ و مرورگرها در دسترس کاربران قر ار میگیرند.
ویژگیهای پلتفرم متاتریدر
- متاتریدر نرمافزار سبکی است که کاربران آن با مشکل اورلودینگ مواجه نمیشوند. از همین رو برای انجام سریع معاملات گزینه مناسبی است.
- اکثر امکانات و خصوصیات لازم را برای انجام معاملات در اختیار کاربران قرار میدهد.
- امکان استفاده از انواع ابزار خطی و ترسیمی و اندیکاتورها در این پلتفرم برای کاربران فراهم شد است.
- امکان دریافت اخبار و مشاهده نمودارها و نوسانات واقعی قیمتها در پلتفرم متاتریدر فراهم شده است.
- معامله گران میتوانند توسط نمودارهای متعددی با تنظیمات و اندیکاتورهای گوناگون مثل نمودارهای شمعی، میله ای، خطی و … به تحلیل بازارهای مالی بپردازند.
تفاوت بین متاتریدر ۴ و متاتریدر ۵
- دو پلتفرم MetaTrader 4 (MT4) و MetaTrader 5 (MT5) از لحاظ ظاهر فیزیکی بسیار شبیه به هم هستند.
- اما در برنامه متاتریدر ۵ چند ابزار کاربردی به پلتفرم متاتریدر اضافه شده است، که برای ترسیم خطوط بر روی نمودار مورد استفاده قرار میگیرند.
- همچنین سرعت برنامه متاتریدر ۵ به نسبت بیشتر از متاتریدر ۴ است.
- در MT5 تعداد تایم فریمها بیشتر از پلتفرم MT4 است.
بخشهای مختلف نرمافزار متاتریدر
بخشهای مختلف پلتفرم متاتریدر در هر دو ورژن به سه بخش مختلف تقسیم شده است:
منوی اصلی: تمام دستورات و توابع دستوری در این بخش از پلتفرم قرار دارند.
پنجره ابزار(Toolbars): در این بخش دکمههایی جهت دسترسی سریع به ابزارهای مورد نیاز مثل خطوط، اشکال تحلیل نمودار، سرور، تایم فریمها و… قرار دارد.
پنجرهها (Windows): نرمافزار متاتریدر دارای ۶ پنجره مختلف است که هر کدام دارای وظایف مختلفی هستند.
زبان برنامهنویسیام کیو ال (MQL) چیست؟
ام کیو ال (MQL) MetaQuotes Language که توسط شرکت MetaQuotes Software Corp توسعه یافته است، زبان برنامهنویسی سطح بالا، جهت توسعه اندیکاتورها، اکسپرتها و طراحی و ساخت رباتهای معامله گر است. زبان متا کیو ال با هدف تسریع و خودکارسازی معاملات و سهولت در تحلیل بازارهای مالی مورد استفاده قرار میگیرد.
یکی از مهمترین موضوعات در بازارهای مالی مثل فارکس سرعت انجام معاملات و تحلیلها است. از این رو به منظور افزایش سرعت معاملات و نیز رصد ۲۴ساعته بازارهای مالی از رباتهای معاملهگر یا همان اکسپرتها استفاده میشود. رباتهای معاملهگر با زبان برنامهنویسی ام کیو ال جهت استفاده در نرم افزار متاتریدر طراحی میشوند. در معاملات الگوریتمی از رباتهای معاملهگر استفاده میشود. زبان برنامهنویسی MQL شباهت زیادی به زبان برنامهنویسی c++ دارد.
استراتژیهای معاملاتی معامله گران توسط زبان ام کیو ال (MQL) به رباتهای معاملهگر تبدیل میشوند. معاملهگران بازارهای مالی برای اینکه بتوانند استراتژی معاملاتی خود را به یک ربات یا اکسپرت تبدیل کنند باید با زبان برنامهنویسی MQL آشنایی داشته باشند و یا اینکه اینکار را به برنامه نویسان زبان MQL بسپارند. برنامه نویسانی که اکسپرتها را به زبان برنامهنویسی MQL مینویسند، باید با برنامهنویسی شی گرا، سینتکس MQL و بازارهای مالی که اسکریپتهای MQL در آنها مستقر خواهند شد، آشنایی داشته باشند.
تاریخچه پلتفرم متاتریدر و زبان برنامهنویسیام کیو ال (MQL)
اولین نسخه زبان برنامهنویسی MQL به عنوان یک زبان برنامهنویسی یکپارچه در سال ۲۰۰۱ در بستر معاملاتی MetaQuotes منتشر شد.
در سال ۲۰۰۲ پلتفرم MetaQuotes به روزتر شده و با نام MetaTrader به بازارهای مالی معرفی شد. نسخه به روز شده زبان برنامهنویسی MetaQuotes به همراه پلتفرم متاتریدر با عنوان MQL II منتشر شد.
زبان برنامهنویسی MQL به شکل امروزی در ۱ ژوئیه ۲۰۰۵ به همراه MetaTrader 4 (MT4) منتشر شده که MQL4 نام داشت. پلتفرم MetaTrader 4 (MT4) و زبان برنامهنویسی MQL4 به صورت یکپارچه مورد استفاده معاملهگران بازارهای مالی قرار گرفتند و به جهت محبوبیت زیادی که کسب کردند، با سرعت زیادی به یک پلتفرم تجاری استاندارد در بازار فارکس تبدیل شدند.
در سال ۲۰۱۰ پلتفرم معاملاتی MetaTrader 5 (MT5) به همراه زبان برنامهنویسی مخصوص آن با نام MQL5 جهت فراتر رفتن از بازار فارکس منتشر شد. پلتفرم MetaTrader 5 (MT5) به موفقیت خوبی دست یافت اما نتوانست جایگزین جایگاه پلتفرم معاملاتی MetaTrader 4 (MT4) شود.
از پلتفرم معاملاتی MetaTrader 5 (MT5) در بازارهای فارکس نیز استفاده میشود، اما میتواند به عنوان ابزاری جهت تجزیه و تحلیل و سهولت تجارت ابزارهای دیگر مانند سهام، اوراق قرضه و کالاها نیز مورد استفاده قرار گیرد.
زبانام کیو ال چه کمکی به معامله گران میکند؟
- معامله گران به کمک زبان برنامهنویسی ام کیو ال استراتژی معاملاتی خود را به برنامهای هوشمند در قالب ربات معاملهگر تبدیل میکنند، تا زمان معاملات را به معاملهگر اطلاع دهد و یا به صورت اتوماتیک به انجام معاملات بپردازد.
- گاهی معاملهگران بازارهای مالی استراتژی جدیدی را برای انجام معاملات خود انتخاب میکنند. برای اینکه آنها در مورد کارآمدی استراتژی خود مطمئن باشند، میتوانند استراتژی خود را به زبان ام کیو ال نوشته سپس از آن بک تست بگیرند و آن را بر روی دادههای قدیمی امتحان کنند. از این طریق میتوانند موفقیت یا شکست استراتژی خود را تست کنند.
- نرمافزار متاتریدر دارای اندیکاتورها و اسیلاتورهای پیش فرض است اما اگر معاملهگری قصد داشته باشد اندیکاتور یا اسیلاتور دلخواه و سفارشی خود را به پلتفرم متاتریدر مطابق سلیقه خود اضافه کند، زبان ام کیو ال این قابلیت را برای وی فراهم میکند.
- همچنین به کمک زبان ام کیو ال میتوان استراتژی معاملاتی کدنویسی شده را با استفاده از الگوریتمهای بهینهسازی پلتفرم متاتریدر بهینه نمود و تغییراتی را در آن اعمال نمود.
جمعبندی
پلتفرم متاتریدر یکی از محبوبترین و قدیمیترین پلتفرمهای معاملاتی است که برای انجام معاملات در بازارهای مالی مورد استفاده معامله گران قرار میگیرد. در حال حاضر پلتفرم متاتریدر در دو ورژن MT4 و MT5 در دسترس است.
زبان برنامهنویسی متا کیو ال به طور انحصاری جهت ایجاد رباتهای معاملاتی خودکار و اندیکاتورهای بازار مالی به طور انحصاری توسط نرمافزار MetaTrader مورد استفاده قرار میگیرد. توسط زبان برنامهنویسی MQL استراتژیهای معاملاتی معامله گران به اکسپرتها یا همان رباتهای معاملهگر که به صورت کدهایی نوشته شدهاند، تبدیل میشوند. رباتهای معاملهگر با رصد ۲۴ ساعته بازار بهترین موقعیتهای معاملاتی را به معامله گران اطلاع میدهند و یا خود به صورت خودکار به انجام معاملات میپردازند. در پلتفرم MT4 از زبان برنامهنویسی MQL4 و در پلتفرم MT5 از زبان برنامهنویسی MQL5 استفاده میشود.
معامله گران و سرمایه گذاران بازارهای مالی برای اکسپرتنویسی بایستی به زبان MQL آشنایی کامل داشته باشند تا بتوانند استراتژی معاملاتی خود را بسازند و یا استراتژی معاملاتی خود را تست کنند. معامله گرانی که به این زبان آشنایی ندارند میتوانند اکسپرتنویسی و ساخت اندیکاتورهای سفارشی خود را به برنامه نویسان مجربی که به بازار مالی مورد نظر آشنایی دارند، بسپارند.