منظور از EPS وDPS در بورس چیست؟

تفاوت EPS و DPS در بورس چیست؟

فهرست مطالب

«EPS» و «DPS» دو مفهوم مهم و کاربردی در بازار مالی بورس محسوب می شوند. افراد علاقه مند به فعالیت در بازار بورس، ملزم به آشنایی با این دو مفهوم و تفاوت های موجود میان آنها هستند. زمانی که در مورد ارزش گذاری سهام، قیمت یا سود یک سهم سخن به میان می آید در واقع این دو مفهوم جزوه معیاریهای بسیار کلیدی خواهند بود. ما در این مقاله به موضوع تفاوت میان دو مفهوم «EPS» و «DPS» خواهیم پرداخت.

منظور از «EPS» یا سود هر سهم چیست؟

«EPS» مخففی از عبارت Earnings Per Share است و به سود یک شرکت در ازای هر سهم اشاره دارد. مطابق تعریف ارائه شده، این مفهوم یکی از مفاهیم کلیدی در حوزه بورس است. به این دلیل که موضوع سود سازی سهم، همواره یکی از موضوعات کلیدی در تحلیل و بررسی سهام یک شرکت است.

این مفهوم در رابطه با موضوع قیمت سهام نیز تاثیرگذار است و بررسی آن می تواند مبنای دقیقی از قیمت سهام یک شرکت به دست بدهد.

«EPS» برای معامله گران فعال در بورس همواره و در اشکال مختلفی کاربرد دارد و به صورت مستقیم یا غیر مستقیم قیمت سهام شرکت ها را تحت تاثیر قرار می دهد. همانطور که اشاره شد، «EPS» به معنی درآمد هر سهم است. این یعنی زمانی که کل درآمد یک شرکت در یک سال مالی بر تعداد سهام آن تقسیم می شود، «EPS» آن شرکت محاسبه شده است.

eps چیست؟

انواع «EPS» های رایج در بورس کدام است؟

دو نوع «EPS» رایج در بورس وجود دارد که در ادامه به تشریح آنها خواهیم پرداخت:

«EPS» پیش بینی شده در بورس چیست؟

منظور از «EPS» پیش بینی شده، میزان درآمد پیش بینی شده هر سهم است و به مقدار سودی اشاره دارد که یک شرکت برای ابتدای سال مالی خود پیش بینی کرده است و مقرر کرده که در پایان سال مالی آن را محقق کند.

شرکت های بورسی هر کدام بایستی پیش از شروع سال مالی جدید، از عملکرد آتی خود طی یک سال، یک پیش بینی تهیه کرده و به بورس ارائه کنند.

این پیش بینی معمولا مطابق با عملکرد گذشته شرکت و همچنین طبق نظر و ارزیابی مدیران و کارشناسان مالی شرکت انجام می گیرد و یک «EPS» برای سال مالی پیش رو در نظر گرفته می شود. از این «EPS»، اصطلاحا با نام «EPS» پیش بینی شده یاد می شود. همانطور که مشخص است این «EPS» یک پیش بینی است و هنوز تحقق نیافته است.

«EPS» محقق شده در بورس چیست؟

«EPS» محقق شده به میزان سودی اشاره دارد که یک شرکت در طول یک سال مالی توانسته به آن دست پیدا کند. عملکرد واقعی شرکت پس از اتمام یک سال مالی، توسط حسابداران و مدیران مورد بررسی قرار می گیرد و میزان درآمد و مخارج شرکت محاسبه می شود، سپس مبلغی پس از کسر هزینه ها تحت عنوان سود خالص و نهایی به دست می آید که با عنوان «EPS» محقق شده از آن یاد می شود.

منظور از EPS یا سود هر سهم چیست؟

بنابراین «EPS» پیش بینی شده میزان سودی است که توسط شرکت در ابتدای سال مالی پیش بینی شده و قرار است در انتهای سال محقق شود. «EPS» تحقق یافته نیز سودی است که شرکت در پایان سال مالی به آن دست یافته است.

نکاتی در مورد «EPS» شرکت ها که بهتر است بدانید:

همانطور که اشاره شد، «EPS» پیش بینی شده صرفا یک پیش بینی است و ممکن است در طول سال دچار تغییراتی باشد به این دلیل که ممکن است شرایط در طول سال دستخوش تغییر شود که این شرایط می تواند شامل تغییر در عملکرد شرکت باشد. به این معنی که عملکرد شرکت با گذشت زمان ایده‌آل تر شود یا اینکه افول کند یا در روند سودآوری شرکت اتفاقی روی دهد. بنابراین بنا به دلایلی که گفته شد این احتمال وجود دارد که در «EPS» پیش بینی شده اولیه توسط شرکت تغییراتی اعمال و در نتیجه میزان آن کاهش یا افزایش یابد. این اتفاق تحت عنوان تعدیل سود یا تعدیل «EPS» نامیده می شود.

شرکت های بورسی پس از گذشت هر فصل از سال مالی خود، موظف به تهیه و اعلام گزارش از عملکرد خود هستند و بعد از این گزارش مجدد بایستی یک «EPS» پیش بینی شده برای باقی سال مالی خود تنظیم و ارائه کنند. این «EPS» جدید ممکن است مشابه با «EPS» پیش بینی شده قبلی باشد و یا تفاوت هایی میان آنها وجود داشته باشد و شرکت دست به تعدیل «EPS» خود بزند. این امر منوط به عملکرد شرکت طی سه ماهه گذشته است.

به تدریج و با گذشت سال مالی، اطلاعات موثق بیشتری از عملکرد واقعی شرکت به دست می آید و داده های مالی بدست آمده دقیق تر و واقعی تر خواهند بود، از این رو، «EPS» پیش بینی شده نیز به «EPS» که قرار است در انتهای سال محقق شود، نزدیکتر می شود و سهامدارن شرکت می توانند به طور واقعی روی دست آوردها و سرمایه گذاری خود حساب باز کنند.

«EPS» پیش بینی شده در اغلب موارد مبنایی برای قیمت گذاری به شمار می رود، به این دلیل که «EPS» تحقق یافته پس از پایان سال مالی شرکت در دسترس خواهد بود و تاثیر آن پیش تر بر روی سهم محاسبه شده است.  از این رو، یک سرمایه گذار باید این ارزیابی را به عمل بیارود که آیا طبق شرایط موجود «EPS» پیش بینی شده شرکت نزدیک به واقعیت است یا خیر شرکت در مورد «EPS» خود پیش بینی درستی به دست نداده است و احتمال افزایش یا کاهش این «EPS» در انتهای سال وجود دارد.

منظور از «DPS» یا سود نقدی چیست؟

«DPS» نماد اختصاری از عبارت Dividend Per Share است. «DPS» درصدی از «EPS» است که میان سهام داران تقسیم می گردد. میزان این سود تقسیمی در همه شرکت های بورسی یکسان نیست و آنها در مورد این تقسیم سود سیاست های مختلفی اتخاذ می کنند.

در برخی از شرکت ها درصد قابل توجهی از این سود میان سهام داران تقیسم می شود. در مقابل برخی دیگر درصد کمی از این سود را میان سهام داران تقسیم می کنند و بیشتر این سود را برای تامین نقدینگی طرح های توسعه ای خود در نظر می گیرند. اینکه بهتر است چه میزان از این سود به سهام داران اختصاص یابد، در مجمع شرکت در مورد آن تصمیم گیری می شود.

تفاوت میان «EPS» و «DPS» در چیست؟

همانطور که پیش تر اشاره شد، کلمه «DPS» بخشی از «EPS» است که میان سهام داران تقیسم می شود. بنابر این تعریف، در واقع «DPS» زیر مجموعه ای از «EPS» است و به عنوان بخشی از آن در نظر گرفته می شود. ماهیت هر دو این مفهوم از سود شرکت نشات می گیرد.

با این حال، تفاوت عمده آنها در این است که اغلب این دو مفهوم با یکدیگر برابر نیستند. در اغلب موارد مقدار «DPS» کمتر از «EPS» است و این امر از اینجا ناشی می شود که شرکت ها معمولا ترجیح می دهند بجای تقسیم کل آن میان سهام داران، بخشی از آن را نزد خود نگهدارند. با این حال، ممکن است در مواردی و به دلایلی میزان «DPS» از «EPS» پیش بگیرد.

تفاوت میان EPS و DPS

برای مثال، ممکن است شرکت تصمیم بگیرد مازاد بر سود امسال، از باقی مانده سود سال قبل نیز مقداری را میان سهام داران تقسیم نماید. در این مواقع است که مقدار «EPS» از «DPS» پیشی می گیرد.

چه نکاتی در مورد «EPS» و «DPS» حائز اهمیت است؟

  • اغلب همه سود حاصله در شرکت های بورسی، تحت عنوان «DPS» در میان سهام داران تقسیم نمی شود. آنها درصدی از این سود را برای استفاده در موارد خاص که بر حسب شرایط و نیاز ممکن است مطرح شود، نزد خود نگه می دارند.
  • سود نقدی یا «DPS» که در مجمع توسط اعضا به تصویب می رسد، به هر شخصی که در هنگام برگزاری مجمع شرکت سهام دار محسوب می شود، تعلق خواهد گرفت. بنابراین چنانچه سهامداری، فردای تشکیل مجمع، سهام خود را به فروش برساند، همچنان مشمول دریافت «DPS» خواهد بود.
  • مطابق قوانین بورس، شرکت ها موظفند طی 8 ماه سود نقدی سهام داران را پرداخت نمایند. با این حال ممکن است برخی از شرکت ها زودتر از موعد، برخی دیگر نیز با تاخیر اقدام به پرداخت این سود به سهام داران کنند.

جمع بندی

با توجه به مطالب مذکور، به میزان سود هر سهم که یک شرکت به دست می آورد، «EPS» و به بخشی از این سود که میان سهام داران تقیسم می شود، «DPS» گفته می شود.

تفاوت عمده میان این دو مفهوم به نابرابر بودن مقدار آنها بر می گردد. در واقع «DPS» بخشی از «EPS» است و طبیعتا در اغلب موارد مقدار «DPS» کمتر از «EPS» خواهد بود. چون شرکت ها تمایل دارند مقداری از سود را نزد خود نگه دارند و بنابر شرایط و موارد نیاز، از آن برای تامین نقدینگی طرح های توسعه ای و یا مرتفع کردن نیازهای شرکت استفاده کنند.

چند پرسش و پاسخ در مورد «EPS» و «DPS» در بورس

  • سود نقدی یا «DPS» به کدام سهام داران تعلق می گیرد؟

سود «DPS» به همه سهام دارانی که در روز برگزاری مجمع شرکت، به عنوان مالک بخشی از سهام شرکت شناخته می شوند، تعلق خواهد گرفت.

  • چنانچه سهام داری سهام خود را پس از برگزاری مجمع بفروشد، اما «DPS» خود را هنوز دریافت نکرده باشد، همچنان به عنوان مشمول دریافت «DPS» شناخته می شود؟

صرف اینکه یک سهام دار در روز برگزاری مجمع، همچنان مالک سهام خود باشد، حتی چنانچه فردای روز برگزاری مجمع، سهام خود را به دیگری بفروشد، همچنان به عنوان دریافت کننده سود «DPS» به رسمیت شناخته می شود.

  • آیا مدت زمان مشخصی برای دریافت سود «DPS» توسط سهام داران پیش بینی شده است؟

طبق قوانین شرکت های بورسی، شرکت ها بایستی حداکثر طی 8 ماه پس از مشخص شدن مقدار «DPS» ، آن را به سهام داران پرداخت کنند. با این حال، این زمان می تواند بنابر شرایط و سیاست گذاری های شرکت ها متغییر باشد.

اشتراک گذاری

با نظر سنجی به ما کمک کنید تا بهترین محتوا را برای شما آماده کنیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *