بیتکوین و نظر پروفسور نسیم طالب؛ پانزی؟
بیتکوین همواره در سالهای اخیر نقل محافل بوده است. همیشه عدهای آن را بسیار تایید کردهاند، و عدهای نیز منتقد آن بودهاند. در این مصاحبه، نظر پروفسور نسیم طالب در مورد بیتکوین را میخوانیم. ایشان صحبتهای جالبی را مطرح کردهاند.
شرکت مهد سرمایه، این مطلب را برای شما عزیزان آماده کرده است:
مجری: یکی از کارهایی که مردم با توجه به بدهی اعلامشده و ساختار پرتفو انجام میدن اینه که به خرید رمزاَرزها بیشتر رو آوردند. البته نه در این یکی دو هفته، بلکه در ماههای اخیر شاهد این مورد بودیم. و من دیدم که شما در توییتر این موضوع رو شکستخورده و یکی از طرحهای پانزی خطاب میکنید.
نظر پروفسور نسیم طالب:
بله، خب این کار ویژگیهای کلاهبرداری پانزی رو داره، اما ببینید اساساً هیچ ارتباطی بین تورم و بیتکوین وجود نداره، هیچی!
شما ممکنه تورم وحشتناکی داشته باشید ولی بیتکوین به سمت صفر شدن بره، پس هیچ ارتباطی بین اینها نیست! بیتکوین یک سیستم رمزنگاری بسیار زیبا و عالی رو داره، خیلی خوبه، اما هیچ دلیلی نداره که بخواهیم بیتکوین رو به مباحث اقتصادی ارتباط بدیم! اگر میخواهید در برابر تورم ایمن بمونید، خب زمین بخرید! زیتون بکارید و مشغول تهیۀ روغن زیتون بشید، اگر تورم مشکلساز شد، یا قیمت بیتکوین داستان درست کرد. شما باز منبع درآمد دارید اما بیتکوین هیچ ارتباطی نداره!
بهترین استراتژی برای یک سرمایهگذار اینه که داراییهایی داشته باشه که محصول بدن در آینده و شما بتونید درآمد داشته باشید. و در واقع ببینید این داستانها… بیتکوین… شما امروز یک بیتکوین دارید، فردا ممکنه سراغ اَرز دیجیتال دیگهای برید. اینجور چیزها امروز هست ولی فردا نه، و در واقع هیچ ارتباط سیستماتیکی این وسط وجود نداره.
به ادعاهایی که میشد نگاه کنید. من گمان میکردم بیتکوین در واقع میتونه یه واحد پولی باشه که بشه باهاش تراکنش انجام داد. ولی در واقع نشون داد که خیلی نوسان داره و یه جورایی پسانداز میشه و با هدف اصلیش که جایگزین شدن با دلار بود، فاصله داره. و در واقع شما نمیتونید چیزی که خیلی نوسان داره رو با دلار جایگزین کنید که نمیشه باهاش تراکنش انجام داد.
قسمت دوم مصاحبه در مورد بیتکوین
در ادامهی مصاحبه مجری در خصوص تبدیل شدن بیتکوین به یک واحد پولی رسمی صحبت میکند. نظر پروفسور نسیم طالب در این مورد هم جالبه. با هم قسمت دوم رو ببینیم:
مجری: اما در مورد اینکه میگن بیتکوین یک دارایی هست، یک کالا هست، و در واقع طلای دیجیتال هست، نظرتون چیه؟ من در واقع دارم این سوال رو میپرسم چون خودم هم اول شک داشتم اما الان من و شما به مانیتور نگاه میکنیم و متوجه میشیم که هر دوی ما اشتباه میکردیم.
نظر پروفسور نسیم طالب:
نه ببینید، واحد پولی یه چیز متفاوته… واحد پولی ثبات قیمت داره و در واقع الان ماموریت فدرال رزرو هم همین هست. ببینید چیزی که افزایش قیمت داره، من خودم هم ابتدا فریب این رو خوردم. اول فکر میکردم بیتکوین قرار هست که یک واحد پولی بشه، اما چیزی که امروز ۵ درصد حرکت میکنه و در ماه یک دفعه ۲۰ درصد بالا و پایین میشه، این قطعاً نمیتونه واحد پولی حساب بشه برای ما. اسمشو هرچی میخواهید بذارید… اسمشو میذاریم گل لاله!
مجری: خب اسمش رو واحد پولی نمیذاریم و اصلاً از این فازها خارج میشیم، اما سوال اینجاست که آیا ارزش داره؟ من میدونم که شما ابتدا بیتکوین خریدید ولی بعدش اون رو فروختید.
نظر پروفسور نسیم طالب:
بله درسته، من هم ابتدا بیتکوین خریدم البته قصدم سرمایهگذاری بلندمدت نبود و میخواستم در واقع واحد پولی بدون نظارت دولت رو داشته باشم که بعداً متوجه شدم که اشتباه میکردم، در واقع فقط پسانداز بوده و بیشتر شبیه یه بازی! شما میتونید یه بازی دیگه راه بندازید و اسمش رو بذارید یه واحد پولی.
مجری: آیا فکر میکنید نقطهای وجود داره که بیتکوین به مقبولیت برسه و در واقع به حدی از ثبات رسیده باشه که بهعنوان واحد پولی رسمی بشه ازش یاد کرد؟ مثل پیپال یا سایر موارد مشابه که در سطح جهانی مطرح بشه و این موضوع الان بحث محافل هست.
نظر پروفسور نسیم طالب:
ببینید، بحث اینکه یه نفر بیتکوین رو بهعنوان روش پرداخت رسمی قبول داشته باشه، خیلی فرق داره با اینکه بخواهیم با بیتکوین مثل یک واحد پولی رسمی رفتار کنیم. شما باید در بیتکوین به یک قیمت ثابت برسید.
ببینید من خونهی شما رو اجاره میکنم. اجاره رو با بیتکوین پرداخت میکنم و شما هم قبول میکنید و در واقع ریسک این کار رو میپذیرید. و من ندیدم جایی که قیمت بیتکوین ثابت باشه. نباید قیمت دلار رو ملاک قرار بدیم و بیتکوین رو بر این اساس بسنجیم. و اگه شما دنبال انتقال پول هستید، خب راههای بهتری هم هست.
سهام اپل رو امتحان کنید. میشه سهام اپل رو بهعنوان واحد پولی در نظر گرفت. شما میتونید سهام اپل رو تبدیل به پول کنید و خیلی خیلی کمتر از بیتکوین نوسان داره.
و اما نظر کارشناسان مهد سرمایه
در این مطلب دیدیم که پروفسور نسیم طالب بهنوعی رمزاَرزها و بهخصوص بیتکوین رو بهعنوان یک واحد پولی رسمی برای پرداخت قبول ندارند و سرمایهگذاری در این اَرز دیجیتال را نوعی ریسک تلقی میکنند.
به نظر کارشناسان مهد سرمایه، سرمایهگذاری در اَرزهای دیجیتال اگر با علم و دانش کافی در تحلیل تکنیکال همراه با مسلط بودن بر مباحث بازار همراه نباشد، قطعاً کاری پرریسک است.
آیندهی رمزاَرزها با توجه به شرایط روشن و مثبت است، اما همیشه باید جانب احتیاط را نگه داشت. در بازار رمزاَرزها، دامنهی نوسان وجود ندارد. در واقع احتمال هر رخدادی را نمیتوان رد کرد!
راهکار چیست؟
ما به شما توصیه میکنیم همیشه سرمایۀ خود را اصطلاحاً پرتفو کنید و بخشی از سرمایۀ خود را در رمزاَرزها و بخشهای دیگر را روی موضوعات دیگر سرمایهگذاری کنید. بازار اَرزهای دیجیتال همواره از ابتدا جذابیت فراوانی داشتهاند. اما بازارها همیشه ثابت کردهاند که هیچگاه قابل پیشبینی نیستند!