امروزه افرادی بسیاری علاقه مند به سرمایه گذاری در بازار بورس هستند. اما روش های آغاز فعالیت در این بازار را نمی دانند. ربات معاملات خودکار یا الگوریتمی یکی از روش های معاملاتی جدید است که در بازار های سرمایه ای ایران رونق یافته است. روشی جدید که احتمالا در آینده ای نزدیک استفاده از آن رونق بیشتری خواهد یافت.
شرکت های استارت آپ و غیر استارت آپ در زمینه ربات معاملات خودکار ادعاهای جالبی ارائه نموده اند، و در این زمینه آغاز به فعالیت کرده اند. همه ما می دانیم که پیشرفت تکنولوژی مزایای بسیار زیادی را برای تمامی مردم دنیا داشته است.
یکی از این مزایا نیز ربات معاملات خودکار، با استفاده از روش های هوشمند است. مدتی است که هوش مصنوعی در بورس به عنوان یک روش ماشینی بسیار عرض اندام می کند. شرکت های بزرگی هستند در جهان، که به عنوان رهبر های معاملات الگوریتمی شناخته می شوند.
این دسته از شرکت های بزرگ معتقد هستند، که با استفاده از روش ربات معاملات خودکار می توان ساده تر از پیش اقدام به فعالیت های سرمایه گذاری در بازارهای مالی نمود. اما اجازه دهید بپرسیم معاملاتی که به صورت الگوریتمی یا هوش مصنوعی هستند، در اصل به چه معنا می باشند؟
منظور از ربات معاملات خودکار در بازارهای سرمایه گذاری چیست؟
هر نوع معامله ای که پرسود یا کم سود باشد، و از طریق الگوریتم های خاصی صورت پذیرد، معاملات الگوریتمی نامیده می شود. مثلا در یک نمونه ساده می توانیم بگوییم، زمانی که قیمت سهام یک شرکت به اعداد خاصی می رسید، دستور خرید و فروش سهام به صورت خودکار صادر می شود.
اما آیا میتوانیم بگوییم ربات معاملات خودکار تنها به همین عملکرد محدود است؟ مسلما پاسخ منفی خواهد بود. تمامی الگوریتم هایی که میزان سود و ضرر یک معامله را بیان می نماید، در ابتدای طیف استفاده از الگوریتم ها، در اصل ساده و پایه ای می باشد.
به این صورت که در بخشی دیگر از انجام معاملات، نوعی استراتژی معاملاتی وجود دارد، که بدون نیاز به دخالت انسان می تواند تمامی موارد خرید و فروش سهام را بررسی، ارزیابی، و تحلیل نماید. پس با انتخاب سبد سهام، و تخصیص دارایی مورد نیاز، اقدام به خرید سهام نماید.
در ربات معاملات خودکار توسط ربات، شناسایی سود و نقطه آغاز خرید و فروش سهام، با رعایت تمامی نقاط ریسک پذیر معاملات، به صورت از پیش تعیین شده تعریف شده است. آیا این نوع معامله پر ریسک است؟ با این که استفاده از ربات معاملاتی برای انجام معامله دقیق است، اما باید بگوییم نوعی معامله پر خطر نیز به شمار می رود.
امروزه در برخی از کشورها الگوریتم هایی توسط ربات معاملاتی وجود دارد، که تمامی این روند زنجیره ای وار را به صورت اتوماتیک انجام می دهند. پس باید بگوییم در اصل هر نوع معاملات خودکار در یک نقطه از طیف معاملات الگوریتمی واقع می شود.
جنبه های مشترک الگو تریدینگ در سرمایه گذاری از طریق معاملات خودکار
شاید برای بسیاری از ما باور این مسئله که سیستم رایانه ای به جای انسان معامله کند، دشوار و غیر قابل قبول باشد. اما در عصر حاضر این ربات معاملات خودکار تردید ما را از بین برده است. با این که الگوهای الگوریتمی دارای پیچیدگی های بسیار زیادی هستند، اما می توانند جنبه های مشترکی با یکدیگر داشته باشند.
از جمله مهمترین جنبه های مشترکی که می توانیم در تمامی الگوریتم های معاملاتی شاهد باشیم، باید به موارد زیر اشاره کنیم.
- تحلیل و محاسبه
در تمامی الگو تریدینگ ها نیاز به استفاده از یک ابزار برای تحلیل داده ها احساس می شود. استفاده از این نرم افزار می تواند کمک کند تا محاسبات انحراف معیار، و حتی میانگین گیری به راحتی صورت پذیرد.
- دریافت داده ها
یکی دیگر از جنبه های مشترک موجود در الگوریتم های معاملات خودکار برنامه ای برای دریافت داده ها می باشد. در سیستم های مالی از این نرم افزار، برای خواندن قیمت ها استفاده می شود. البته لازم به ذکر است که بدانید خود این برنامه به تنهایی می تواند پیچیده باشد.
از این رو باید در ربات معاملات خودکار این برنامه را به پایگاه داده بازار متصل نمایید. از سوی دیگر ممکن است لازم به استفاده از برنامه ای پیچیده تر، جهت رصد همزمان قیمت های بازار نیز احساس گردد.
- بررسی شرایط
یکی دیگر از نرم افزارهایی که لازم است در ربات معاملاتی جهت انجام معاملات خودکار مورد استفاده قرار گیرد، نرم افزاری جهت بررسی شرایط و تحلیل و محاسبه آنها می باشد. در صورتی که این ابزار تحلیل و محاسبه به درستی انجام شوند، می توانند برای خرید و فروش سهام یا اوراق قرضه، تصمیم مناسب تری بگیرند.
مثلا تصور کنید زمانی که قیمت بیشتر از میانگین باشد، و انحراف معیار آن کمتر از مقدار تعیین شده باشد، سیستم به صورت خودکار دستور خرید صادر می کند. به همین سادگی معاملات خودکار انجام می شوند.
- اجرای دستور معامله
این بخش در ربات معاملات خودکار نیز از جمله بخش های پیچیده دیگری به شمار می رود، که لازم است در مورد آن اطلاعات بالایی داشته باشید. این بخش به شدت نیاز به برقراری روش های ارتباطی با کارگزاری و بازار دارد. از دیگر فعالیت هایی که در این بخش صورت می پذیرد، رهگیری معامله و مدیریت ارتباطات است.
اجزای فرعی سیستم های ربات معاملات خودکار
علاوه بر تمامی جنبه های مشترک یاد شده، اجزای مشترک دیگری به صورت فرعی در تمامی الگوریتم های معاملاتی وجود دارد که به انها اشاره خواهیم نمود.
- ابزارهای کنترل و ذخیره سازی داده ها
بدون شک برای کار کردن با چنین حجم بالایی از داده ها، نیاز به ابزاری در معاملات خودکار احساس می شود، که قادر باشد داده ها را کنترل نماید. علاوه بر آن قادر باشد در زمان لازم سرعت آنها را خوانده و اطلاعات جدید را به سرعت ذخیره نماید.
- ابزارهای مدیریت ریسک
از جمله مزایای استفاده از ابزارهای مدیریت ریسک در ربات معاملات خودکار، می توانیم به محاسبه اندازه و حجم سهام، ابزارهایی برای بررسی عملکرد و رفتار سیستم، میزان سرمایه و … اشاره نماییم. وجود این برنامه ها در سیستم های الگو تریدینگ لازم و ضروری می باشد.
- تحلیل ها و پیگیری های پس از معامله
می دانیم که انجام معامله تنها بخشی از سرمایه گذاری با استفاده از معاملات خودکار به شمار می رود. برای این که تصویری از آینده بازار، سرمایه، افزایش دقت و پیش بینی صحیح و …. داشته باشیم لازم است تمامی پیگیری ها بعد از انجام معامله نیز صورت پذیرد.